Hírek

2008.03.16. 16:46

Három tiszta év a támogatásokért

A Hankookhoz hasonlóan vétkező cégeket szankcionálnák a szakszervezetek

Dutka Noémi

„Szigorúan szankcionálni kellene azokat a cégeket, amelyeknél – a Hankook gumiabroncsgyártóhoz hasonlóan – az állami támogatás odaítélése óta tárnak fel a hatóságok visszaéléseket a foglalkoztatásban” – közölte Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A szakszervezetek szerint a támogatás megítélése előtt vállalniuk kellene a cégeknek, hogy szabályosan foglalkoztatják dolgozóikat, így utólag számon lehetne kérni a jogsértéseket. A szabálysértő beruházóktól meg kellene vonni az állami támogatásokat.

A kormányzati oldal szerint azonban erre nincs lehetőség, mivel a támogatásnyújtást nem lehet bizonytalan időszakra kiterjeszteni – közölte Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. Elfogadnák viszont azt a szigorítást, hogy ha a támogatás igénylése és folyósítása között derül fény szabálytalanságra, akkor nem kapnák meg a beruházók az odaítélt összeget.

A tervezett módosítások szerint csak azok a cégek kaphatnának állami támogatást, illetve vehetnének részt a közbeszerzésben, amelyek a megelőző három évben betartották az előírásokat. A munkaadók azt kifogásolták, hogy a súlyos jogsértéseket, mint például a fekete foglalkoztatást egy kalap alá veszi a törvény a kisebb hiányosságokkal.

A kormányzati oldal előterjesztést nyújtott be az adóterhek csökkentésére, a munkavállalás ösztönzésére kidolgozott javaslatokról is. A munkaadók azonban még nem alakítottak ki egységes álláspontot a korábban meghirdetett lehetséges változtatásokról, emiatt a következő ülésre halasztották a vitát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!