Hírek

2008.03.27. 16:42

Gyakran vagyok kórházban, mi lesz a macskámmal?

Olvasónknak újabban több hetet is kórházban kell töltenie, mert olyan kezelést kap. Nem tudja, mi legyen szerett macskájával. Ki eteti az állatot addig, amíg ő nincs otthon?

Rados Virág

Ha kedvencünket hosszabb időre magára kell hagynunk, esetleg megkérhetünk valakit, aki szívességből vagy pénzért ezalatt gondját viseli. Beadhatjuk állatpanzióba is. Nem biztos azonban, hogy találunk a feladatra alkalmas személyt, vagy van pénzünk megfizetni a drága gondoskodást. Márpedig akkor, bármilyen fájdalmas is, az állat iránti felelősségérzetből számításba kell vennünk az állatmenhelyeket is. Ezek kutyák, macskák elhelyezésére jöttek létre. Ilyenek a Rex Kutyaotthon Alapítvány vagy a Noé Állatotthon Alapítvány. Kedvencünk itt jó esetben hamar új gazdára találhat.

Vannak, akik tengerimalacukkal, aranyhörcsögükkel nem tudnak mit kezdeni, ha életkörülményeik megváltoznak. Tévedés, hogy az állatkertben befogadják őket – mondja Hanga Zoltán, a Budapesti Állat- és Növénykert szakmai referense. Még ha hüllőeledelben gondolkodunk is, az otthon nevelt fehér egérből, aranyhörcsögből nem biztos, hogy jó kígyótáplálék válna. Ellenőrizetlen élő állatot a féltve őrzött állatkerti hüllő sem kaphat.

A kisállatokat igyekezzünk elajándékozni. Ezt ismerősi körben is megtehetjük, de hirdetést is adhatunk fel róluk az újságokban vagy az interneten.

A budapesti állatkert egyetlen fajt fogad be mindenkor: a vörös fülű ékszerteknőst. Sokan megveszik őket húszforintos méretű korukban – ám a levesestányér nagyságúként már nem tudják hova rakni. Az állatkert készséges hozzáálllásának természetvédelmi oka van. Az amerikai vörös fülű teknős ugyanis kiszoríthatja élőhelyéről a honi mocsári teknőst, amely védett hazai faj.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!