Hírek

2008.03.17. 23:50

Gránátokkal zavarták szét az ENSZ-rendőröket a szerbek

Hétfő esti adatok szerint 63 ENSZ-rendőr és körülbelül 70 szerb civil sérült meg a Kosovska Mitrovicában hétfőn kirobbant zavargásokban. A koszovói szerbek kövekkel, molotov-koktélokkal, de egyes hírek szerint kézigránátokkal és lőfegyverekkel futamították meg az ENSZ-rendőröket, akiket ki is vontak az albán többségű tartomány szerbek lakta részéből.

BAMA

A zavargások az után robbantak ki, hogy az ENSZ-rendőrség – UNMIK – és a KFOR katonái hétfő hajnalban – három nap után - visszafoglalták a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó szerb alkalmazottaktól a városi bíróság épületét. Mintegy 50 embert őrizetbe vettek, akiket Pristinába, a február 17-e óta független tartomány fővárosába akartak szállítani. Kosovska Mitrovicából kimenet azonban szerb lakosok autóikkal elállták a menetoszlop útját, s kiszabadítottak több, mint húsz embert. A többi fogoly hollétéről azóta nem tudni, Veton Eljsani, a Koszovói Rendőrség szóvivője szerint az UNMIK tulajdona elleni erőszakos támadással vádolják őket.

Az indulatok a nemzetközi erők akciója után szabadultak el, feldühödött szerbek kövekkel és molotov-koktélokkal támadták meg az ENSZ-közigazgatást, s visszafoglalták. Összesen 63 rendfenntartó – főleg lengyelek és franciák – sérült meg, s a rendőröket ki kellett vonni Kososvska Mitrovica szerbek lakta északi részéből. A támadók állítólag lőfegyvereket és gránátokat is használtak. Összesen 32 embert vettek őrizetbe a rendőrök, őket az eljárás kezdetéig szabadlábra helyezték.

A bíróságot pénteken kerítették hatalmukba az onnan 1999-ben elzavart szerb bírósági alkalmazottak. A dolgozók – bírók, ügyészek, egyéb törvényszéki munkások – azt megelőzően magánházakban végezték munkájukat. Szombaton egy ENSZ-misszió tárgyalni próbált a tüntetőkkel, de ők nem akarták elhagyni az épületet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!