Hírek

2008.03.21. 08:37

Fodorra szavaztak a csalók?

Négyen is elismerték, hogy felkérték őket: szavazzanak Fodor Gáborra az SZDSZ tisztújító ülésén

mti

Négy meghallgatott elismerte, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod megyei elnöke a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén felkérte őket, hogy jelen nem lévő küldöttek helyett szavazzanak Fodor Gáborra.
Péntek hajnalba nyúlt az SZDSZ tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén történt visszaéléseket vizsgáló, Jüttner Csaba, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök által vezetett bizottság jelentését tárgyaló ügyvivő testületi ülés. Ezután ismertette a jelentést Gusztos Péter ügyvivő és Jüttner Csaba.

A vizsgálat során kiderült, hogy a megyei küldöttek egy része azt mondta, hogy nem volt tudomásuk szabálytalanságokról. Ugyanakkor öten azt mondták, hogy történtek szabálytalanságok. Közülük négyen kijelentették, hogy a távolmaradt küldöttek helyett T. Asztalos Ildikó kért fel vendégeket arra, hogy vegyenek részt a szavazáson. Ők azt állították: a felkérés annak érdekében történt, hogy az elnökségért induló Fodor Gábor több szavazatot kapjon. A bizottság elnöke hozzátette, hogy az állítások valóságtartalmát T. Asztalos Ildikó a bizottságnak küldött levelében megkérdőjelezte és a vele kapcsolatos kijelentéseket visszautasította – mondta Jüttner Csaba.

A meghallgatások során bizonyosságot nyert, hogy a visszaéléseket nem Fodor Gábor vagy Kóka János illetve nem a közvetlen kampánystábjaik szervezték.

Az SZDSZ ügyvivői testülete a jelentést átadja a párt jószolgálati és etikai bizottságának és arra kérik a testület elnökét, hogy tegyen javaslatot a vizsgálatban érintett személyekkel kapcsolatban fegyelmi eljárás lefolytatására.

Gusztos Péter bejelentette, hogy a párt ügyvivői testülete lezárta a tavalyi küldöttgyűléssel kapcsolatos vizsgálatot. A testület eldöntötte, hogy honlapján nyilvánosságra hozza a Jüttner-bizottság jelentését, T. Asztalos Ildikó, Borsod megyei elnök ehhez fűzött kommentárját és azoknak a meghallgatottaknak a beszámolóit, akik hozzájárultak az általuk elmondottak nyilvánosságra hozatalához.

Jüttner Csaba a négy oldalas jelentésnek azt a részét emelte ki, amely szerint a tisztújító küldöttgyűlésen való részvételre és szavazásra harminc borsod megyei tag volt jogosult. Hárman az Országos Tanács tagjaként vettek részt a tisztújításon. A meghallgatottak mindannyian egybehangzóan cáfolták Köteles Péter kijelentését, amely szerint T. Asztalos Ildikó azt mondta volna, hogy "Kókára kell szavazni, meg van beszélve vele.

A bizottság megállapította, hogy négy megyei küldött nem vett részt a küldöttgyűlésen egyik napján sem, de a Fővárosi Bírósághoz benyújtott jelenléti íven az ő nevük mellett is aláírások szerepelnek. Gusztos Péter hozzátette, Kóka János arra kéri a vizsgálatban érintett személyeket, hogy az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, ha van ilyen és függesszék fel párttagságukat.

Az ügyvivő az érintettek között megemlítette T. Asztalos Ildikót, de többszöri kérdésre sem fogalmazott egyértelműen, hogy a borsod megyei elnökön kívül hány emberre vonatkozhat a pártelnöki felszólítás. Az MTI úgy tudja, hogy T. Asztalos Ildikó és Köteles Péter mellett a párt borsod megyei szervezője és azok az SZDSZ-tagok tartoznak ide, akik szabálytalanul szavaztak.

Gusztos Péter elmondta, hogy az SZDSZ Országos Tanácsa a következő ülésén dönt arról, hogy indokoltnak tartja-e küldöttgyűlés összehívását és ha igen, akkor azt hogyan és mikorra hívja össze . Kérdésre hozzátette, hogy az Országos Tanács elrendelhet teljes körű tisztújítást de dönthet úgy is, hogy nem hívják össze a küldöttgyűlést.

A második fordulóban 13 szavazat döntött a két jelölt között Kóka János javára, ezért a bizottság szerint ennek eredményét az esetleg jogosulatlanul leadott szavazatok nem befolyásolták. Gusztos Péter szerint egyébként csekély a valószínűsége, hogy Kóka János javára történt volna visszaélés.

Gusztos Péter kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a testület ülése azért nyúlt olyan hosszúra, mert az első két órában a csütörtöki koalíciós egyeztetésen elhangzottakat beszélték meg.

A politikus ennek kapcsán annak a benyomásának adott hangot, hogy az MSZP meghatározó vezetői elfogadták azt a liberális alapállást, hogy az SZDSZ nem látja a kormányzati munka folytatásának értelmét, ha a koalíció nem folytatja az ország szempontjából fontos átalakításokat. Egyértelműen kiderült, hogy az MSZP vezetői nem gondolkoznak az egészségbiztosítási reformról szóló, már elfogadott törvény visszavonásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!