Hírek

2008.03.14. 15:50

Fidesz: sok százezer embert várnak március 15-én

A Fidesz sok százezer embert vár a március 15-ei nagygyűlésére, amelyen nemzetközi megfigyelők is részt vesznek - közölte pénteken Budapesten Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, aki azt is bejelentette: pártja kezdeményezi az igazságügyi és rendészeti miniszternél, hogy a rendőrök is viseljenek kokárdát a nemzeti ünnepen.

BAMA

A szaktárca vezetője közölte, a rendőrök már pénteken is viselik, és a szombati ünnepnapon is viselni fogják a nemzeti színű kokárdát. Deutsch-Für Tamás azt mondta sajtótájékoztatóján, a Fidesz és a magyar polgárok békés, méltóságteljes, felszabadult ünnepre készülnek. Hozzátette, hogy a szombat délutáni nagygyűlésre az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, az eddigi jelzések alapján "sok százezer honfitársunkkal közösen fogunk ünnepelni".

Hangsúlyozta, ahogyan korábban, a közrend fenntartása március 15-én is a rendőrség feladata, ezért a Budapesti  Rendőr-Főkapitánysággal (BRFK) folytatott megbeszélések alapján bíznak abban: a rendőrség, törvényi kötelezettségeinek megfelelően,  garantálja, hogy a Fidesz megemlékezése békésen, mindenfajta  erőszakos cselekmény nélkül zajlik majd le. Mint mondta, a Fidesz szervezői kellő időben felvették a kapcsolatot a BRFK-val, "zökkenőmentes és partneri volt az együttműködés". Hozzátette: a Civil Jogász Bizottság meghívására 15 nemzetközi megfigyelő is érkezik a rendezvényre.

A politikus azt is bejelentette, hogy Lázár János, a honvédelmi  és rendészeti bizottság fideszes elnöke levélben fordult Draskovics  Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez, akinél azt  kezdeményezte, hogy március 15-én az ország minden pontján  viseljenek kokárdát a szolgálatot teljesítő rendőrök, mert ez a  gesztus megerősíthetné az emberekben azt a hitet, "nem a diktatúra  erőszakszervezetével, hanem a demokratikus rend elkötelezettjével  van dolguk", hogy rendőrség az emberek oldalán áll. Az összefogás, a nemzeti szolidaritás, a közös történelemben és a közös jövőben osztozás érzéséhez ez a gesztus jelentős mértékben hozzájárulna - mondta a Deutsch-Für Tamás.

A Fidesz elnökének kabinetfőnöke az MTI azon kérdésére, van-e információjuk arról, hogy bárki a Fidesz nagygyűlésének megzavarására készülne, azt mondta: nincs ilyen információjuk, és ezúttal a kormány sem kelt rossz hangulatot. Mint mondta, az elmúlt években a kormány a szlovák terrorfenyegetéstől kezdve a meg nem nevezett magyar szélsőjobboldali csoportokig mindenféle butasággal próbálta az embereket riogatni, azonban a Fidesz mindegyik ünnepi nagygyűlése ékes cáfolata volt ezeknek a hangulatkeltő kijelentéseknek.

Deutsch-Für Tamás szintén az MTI kérdésére közölte: a Fidesz, ahogyan korábban, most sem vesz részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen az állami lobogó ünnepélyes felvonásán szombat délelőtt. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter Lázár Jánosnak címzett válaszlevelében közölte: ő is úgy gondolja, hogy március 15-e fontos nemzeti ünnepünk, ezért a rendőrök már pénteken is viselik, és természetesen a szombati ünnepnapon is viselni fogják a nemzeti színű kokárdát. A miniszter szerint a politikusoknak ennél nagyobb a felelősségük, ügyelniük kell arra is, hogy megnyilvánulásaikban a demokráciát, a szabad Magyarországot képviseljék. Mint írta, bízik abban, hogy az ellenzéki párt képviselőinek egyetlen szava vagy gesztusa se jelenthet biztatást azoknak, akiknek a békétlenség a céljuk. A szaktárca vezetője kijelentette: a rendőröktől elvárja, hogy védjék a békésen ünnepelni vágyó polgárok szabadságjogait, őrizzék meg nemzeti ünnepünk méltóságát, a rendet megzavarókkal szemben törvényesen és határozottan lépjenek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!