Hírek

2008.03.29. 06:11

Eladom a lakásomat, mire figyeljek?

TEENDŐK – Olvasónk nagyobb lakásba költözne. Úgy döntött, eladja a mostanit. Sok rémtörténetet hallott azonban, ki hogyan bukott bele óvatlansága miatt ebbe. Mit mindent kell az úrnak tennie?

BAMA

A lakás eladójának elsődleges érdeke, hogy megkapja a pénzét – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ezért tisztázni kell a vevővel a határidőket és a fizetési feltételeket. A kockázatvállalás mértékét is tisztázni kell. Sokan banki hitelből vásárolnak lakást. De mi van, ha nem kapják meg? Ezért szokott az eladó foglalót vagy előleget kérni. Fontos tudni, hogy a kettő nem ugyanaz. A foglaló nem jár vissza, az előleg viszont igen. Írassuk át a közműveket is. A víz, a villany, a telefon és a gáz ugyanis nem a mindenkori lakástulajdonoshoz tartozik, hanem ahhoz, akinek a nevén van. Le kell tehát olvasni az utolsó értéket a mérőórákon, kifizetni a tartozást, és átíratni mindent a vevő nevére. Nehogy később is az eladónak küldjék ki a számlát.
A lakásból az eladónak ki, a vevőnek be kell jelentkeznie. Ha van lakótárs vagy albérlő, őt is ki kell költöztetni.

Fontos kérdés, hogy van-e a lakásra elővásárlásra jogosult személy. Ez lehet tulajdonostárs, de társasházi lakó szintén – már ha a lakóközösség úgy állapodott meg, hogy egymás lakására elővásárlási joguk van. Ha az eladó mégis valaki másnak, kívülállónak adja el a lakást, az adásvételi szerződést az elővásárlásra jogosult személy megtámadhatja, és semmissé tétetheti. (A garázsos társasházakban a garázsokra a lakóknak gyakran eleve elővásárlási joguk van). A hasonló ügyleteket legjobb szakember segítségével intézni. Igaz, egy jó ingatlanközvetítő pénzbe kerül, de sok terhet levehet a vállunkról, és kínos helyzetektől is megkímélhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!