Hírek

2008.03.20. 14:58

Egyeztetett a koalíció

Az egészségügyi reformot folytatni kell, a magántőke bevonása növeli az egészségügy hatékonyságát, a reformhoz nagyobb társadalmi támogatás szükséges - mondta Horváth Ágnes és Kökény Mihály csütörtökön újságíróknak azt követően, hogy a koalíciós pártok egyeztetést tartottak a miniszterelnöknél az egészségügyi reformról.

BAMA

Kökény Mihály, a szocialisták szakpolitikusa a megbeszélés után úgy tájékoztatott: nincs napirenden az MSZP és az SZDSZ közötti esetleges tárcacsere. Hozzáfűzte azt is, hogy az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, és azután lehet majd arról beszélni, hogyan, milyen mértékben változzon az egészségbiztosítási törvény.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ ragaszkodik-e a magántőke jelenlétéhez az egészségbiztosításban, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter úgy válaszolt: igen, mert meggyőződésük szerint a magántőke növeli a hatékonyságot. Azzal kapcsolatosan, hogy a magántőkének hogyan kell jelen lennie a biztosítási rendszerben, a két politikus egyelőre nem árult el konkrétumot, de mint Horváth Ágnes jelezte: "nagyon széles az opciók tárháza".

A megbeszélésen az MSZP képviseletében az MTI információi szerint jelen van Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke és Ficsor Ádám, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke.

Az SZDSZ-től Kóka János pártelnök, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Magyar Bálint, a kancellária államtitkára és Gusztos Péter ügyvivő vesz részt. Az MTI úgy tudja, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter is hivatalos volt az egyeztetésre, de ő betegsége miatt távol maradt.

Kóka János szerdán újságíróknak azt mondta, a magántőke bevonása  az egészségbiztosítási reform lényege és ha nincsenek reformok, nincs értelme, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon. "Azért kötöttük a koalíciót, hogy végrehajtsuk a reformokat. A  reformokról tehát csak a hatalommal együtt volnánk képesek lemondani" - tette hozzá az SZDSZ elnöke.
     Orbán Viktor egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Fidesz és  a KDNP törvényjavaslatot nyújt be az egészségbiztosítási törvény  hatályon kívül helyezése érdekében. Kedden négy, a leendő  egészségbiztosítási pénztárak működését érintő népszavazási kérdést  hitelesített az Országos Választási Bizottság.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szintén kedden "egyéni véleményeként" azt nyilatkozta a stop.hu internetes újságnak, hogy "könnyen lehet", az egészségbiztosítási pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani.

Az MSZP parlamenti frakciója kedden este informális ülést tartott a kérdésben, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc pártelnök is. Varju László frakcióvezető-helyettes az ülést követően azt mondta, megállapodtak abban, hogy szükség van az egészségbiztosítási  törvény finomítására, de azt nem vonják vissza. A egészségpénztárakról szóló törvényt február 11-én fogadta el a parlament, és február 18-án hirdetették ki.

Fidesz: szemfényvesztés az egészségbiztosítási törvény átalakítása

A Fidesz szerint az egészségbiztosítási törvény bármilyen átalakítása csak "szemfényvesztés" lenne, ezért továbbra kitartanak amellett, hogy a törvényt vissza kell vonni - mondta Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a törvény üzleti, az egészségügy piacosítását szolgáló alapfilozófiára épít, ezért "mindennemű átalakítása szemfényvesztés lenne". "Ne átalakítsák, vonják vissza!" - fogalmazott az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, aki szerint ezután lehet szakmai konzultációt kezdeni az egészségbiztosítás átalakításáról. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz elfogadhatónak tart-e egy olyan megoldást, amelyben az egészségpénztárak 100 százalékban állami tulajdonban maradnak, Mikola István azt mondta: "ennek értelme a világon semmi nincs", hiszen ez azt jelenti, hogy röghöz kötik az állampolgárokat, akik területi pénztárhoz fognak tartozni, így a szabad intézményválasztás lehetősége megszűnik. Hozzátette: azért is ellenzik a törvény "toldozását-foldozását", mert nincs garancia arra, hogy ne lehessen újra visszahozni a magánbefektetőket. Ugyanakkor kiemelte: a Fidesz programja sem tartja kizártnak, hogy az egységes egészségbiztosítási rendszeren belül regionális egészségpénztárak jöjjenek létre. Ez nem egy új gondolat, hiszen megyei egészségbiztosítási pénztárak most is léteznek, és ha ezek regionális szinten szerveződnek, az ellen a Fidesznek nincs kifogása - tette hozzá. "Talán lennének olyan közös nevezők, amelyek kapcsán újra lehetne gondolni a társadalombiztosítás egészségbiztosítási ágának, mint nagy rendszernek az átalakítását" - mondta Mikola István, aki szerint azonban erre csak akkor van lehetőség, ha szakmai előkészítés történik, és nem ennek a törvénynek a "toldozgatása-foldozgatása".

Fidesz: szemfényvesztés az egészségbiztosítási törvény átalakítása A Fidesz szerint az egészségbiztosítási törvény bármilyen átalakítása csak "szemfényvesztés" lenne, ezért továbbra kitartanak amellett, hogy a törvényt vissza kell vonni - mondta Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a törvény üzleti, az egészségügy piacosítását szolgáló alapfilozófiára épít, ezért "mindennemű átalakítása szemfényvesztés lenne". "Ne átalakítsák, vonják vissza!" - fogalmazott az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, aki szerint ezután lehet szakmai konzultációt kezdeni az egészségbiztosítás átalakításáról. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz elfogadhatónak tart-e egy olyan megoldást, amelyben az egészségpénztárak 100 százalékban állami tulajdonban maradnak, Mikola István azt mondta: "ennek értelme a világon semmi nincs", hiszen ez azt jelenti, hogy röghöz kötik az állampolgárokat, akik területi pénztárhoz fognak tartozni, így a szabad intézményválasztás lehetősége megszűnik. Hozzátette: azért is ellenzik a törvény "toldozását-foldozását", mert nincs garancia arra, hogy ne lehessen újra visszahozni a magánbefektetőket. Ugyanakkor kiemelte: a Fidesz programja sem tartja kizártnak, hogy az egységes egészségbiztosítási rendszeren belül regionális egészségpénztárak jöjjenek létre. Ez nem egy új gondolat, hiszen megyei egészségbiztosítási pénztárak most is léteznek, és ha ezek regionális szinten szerveződnek, az ellen a Fidesznek nincs kifogása - tette hozzá. "Talán lennének olyan közös nevezők, amelyek kapcsán újra lehetne gondolni a társadalombiztosítás egészségbiztosítási ágának, mint nagy rendszernek az átalakítását" - mondta Mikola István, aki szerint azonban erre csak akkor van lehetőség, ha szakmai előkészítés történik, és nem ennek a törvénynek a "toldozgatása-foldozgatása". -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!