Hírek

2008.03.28. 15:23

Az ombudsman előtt a költöző Szlovák Ház

A kisebbségi ombudsmani hivatal munkatársai pénteken a helyszínen vizsgálódtak a pilisszentkereszti szlovák ház kiköltöztetésének ügyében

Sz. B.

A kisebbségi ombudsmani hivatal munkatársai tegnap a helyszínen vizsgálódtak a pilisszentkereszti szlovák ház kiköltöztetésének ügyében – tudtuk meg. Jövő hét közepén várhatók az első eredmények. A konfliktus miatt már szinte a teljes szlovák média megfordult a Pest megyei településen. A magyar nagykövetet pedig bekérette a pozsonyi külügy.
Pilisszentkereszt az egyetlen olyan település Magyarországon, ahol a lakosság több mint fele szlováknak vallja magát.

A viszály kirobbantója az volt, hogy a nemzetiségek (szlovák, német) képviselőit az önkormányzat – helyhiánnyal indokolva – egy épületbe költöztetné. A Szentkereszti Polgári Kör színeiben választást nyert Lendvai József polgármester azt állítja, a szlovákoknak nem kell kiköltözniük a Szlovák Házból, a szolgálati lakásból kialakított új irodába csak az adminisztráció menne.

A szlovák önkormányzat elnöke szerint nem ez az első őket sértő döntés. Demjén Tamásné elmondta: a választás utáni első ünnepségen már nem használhatták a szlovák nyelvet, s azóta megszüntették a kétnyelvű falulapot is. Pilisszentkereszt első embere szerint a vádaskodás oka, hogy nem Demjén Tamásné lett a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!