Hírek

2008.03.06. 13:18

Aggályos a Déli Áramlatról szóló megállapodás?

Aggályos a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz–magyar megállapodás – jelentette ki Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője

mti

Aggályos a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz–magyar megállapodás – jelentette ki Navracsics Tibor az ellenzéki párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője szerint csak akkor lett volna joga a magyar félnek aláírni a szerződést, ha ezt egy előzetes kormányhatározat lehetővé teszi számára.

A Fidesz szerint jogilag és politikailag is aggályos a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz–magyar megállapodás – jelentette ki Navracsics Tibor az ellenzéki párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A frakcióvezető szerint a megállapodás – tartalma alapján – nemzetközi szerződésnek minősül, ebben az esetben azonban a nemzetközi szerződésekről szóló 2005-ös törvény szerint csak akkor lett volna joga a magyar félnek aláírni, ha ezt egy előzetes kormányhatározat lehetővé teszi számára.

Navracsics Tibor szerint az is problematikus, hogy Magyarország lényegében a „szerződés foglya”, hiszen a dokumentum viták esetére nem jelöl ki jogorvoslati fórumot, hanem azt mondja, hogy addig kell konzultálni, amíg mindkét fél megelégedésre szolgáló megoldást nem találnak. Vagyis ha az orosz fél nem akarja, akkor nem lehet majd orvosolni a vitás kérdéseket – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!