Hírek

2008.03.28. 09:18

56-os mártírokra emlékeznek Lovásziban

A településen született és ötven évvel ezelőtt kivégzett Berta Jánosra emlékeznek pénteken a Zala megyei Lovásziban, ahol felavatják a felújított 56-os emlékművet, rajta a falu mártírjának emléktáblájával.

BAMA

A Lovásziban született fiatalembert 20 éves korában végezték ki Budapesten, ahol kémkedés vádjával ítélték halálra. Bűne az volt, hogy alig 18 évesen, az 1956-os események kapcsán elhagyta Magyarországot, de a honvágy hazahajtotta. Megérkezésének estéjén egy sárvári presszóban tartóztatták le, majd fél év múlva, még a huszadik születésnapja előtt végrehajtották rajta a halálos ítéletet. Szülőfalujában négy évvel ezelőtt készült el az 56-os forradalom előtt is tisztelgő emlékmű, az alapzatát azonban újra kellett építeni - közölte az MTI érdeklődésére Lovászi polgármestere. Léránt Ferenc elmondta: a kőhalomra épített kopjafa és a mellette álló kőtömbre elhelyezett emléktábla felújítását a POFOSZ, vagyis a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének zalai szervezete, a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület, Lovászi önkormányzata és a zalai megyegyűlés összefogásával valósították meg.

A zalai településen pénteken szentmisén emlékeznek meg Berta János kivégzésének évfordulójáról, majd a kútfeji településrész  temetőjében lévő emlékművének avatása után Tantalics Béla történész és a túlélők elevenítik fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!