Hírek

2008.01.17. 06:05

Korizás közben elestem. Levágták az ujjamat.

Olvasónk korcsolyázni ment a barátaival egy közkedvelt műjégpályára. Korcsolyázás közben elesett és egy éppen arra korizó fiú, mivel már nem tudott volna megállni, véletlenül átment a kezén. Olvasónknak az éles korcsolya levágta az egyik ujjpercét. Kérdése: követelhet-e kártérítést.

Vizer Helga

Ha szándékosság nem volt benne, ebben az esetben kártérítés nem követelhető – mondta dr. Barna Júlia, a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa. A korcsolyapályákon minden esetben kell, hogy legyen kifüggesztve házirend. Ezek a dokumentumok tartalmazzák: mindenki a saját felelősségére menjen a korcsolyapályára. Ez egy véletlen eset. Sem a pálya tulajdonosa, sem a balesetet elkövető nem kényszeríthető kártérítés megfizetésére.  Persze csak akkor, ha az elkövetőben nem volt szándékosság. Abban az esetben azonban, ha a szándékosság kiderül, polgári perre lehet vinni az ügyet, testi sértés vétsége miatt. A kártérítés összege függ a sérülés okozta károktól is. Ezt azonban bírói gyakorlat alapján szokták kiszabni, a sérülés súlyosságától függően. Ha a balesetet elszenvedőnek van életbiztosítása, akkor a biztosító megfizeti a kárt.

A tanulók és a már rutinosabb korcsolyázók a legtöbb esetben el vannak különítve egymástól a korcsolyapályákon, de mindig akadnak olyanok, akik nem veszik figyelembe a rájuk vonatkozó szabályokat. A korcsolyapályán is körültekintőnek kell lenni, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek.

Ezek is érdekelhetik