Hírek

2008.01.22. 18:17

Ab: mehet a népszavazás

Az Alkotmánybíróság tegnapi öntésével elhárult az utolsó akadály is a Fidesz-KDNP hármas népszavazása elől. Már csak Sólyom Lászlótól függ, mikor lesz a referendum.

Tibay Gábor

Március 9, és 30, április 6, 13 vagy 20: e napok a Fidesz és a KDNP által a vizitdíj és kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséért indított népszavazásának lehetséges dátumai. Az Alkotmánybíróság tegnapi ülésén egyhangúlag elutasította az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozata ellen benyújtott mind a hét kifogást, így Sólyom László államfőn a sor, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően kiírja a referendumot. Noha jogszabály nem rögzíti, hogy a szavazásnak vasárnapra kell esnie, az eddigi szokásjog alapján aligha valószínű, hogy eltér ettől az elnök.

A köztársasági elnök várhatóan január 24-ét, az Ab-határozat Magyar Közlöny-beli megjelenését követően dönthet az időpontról, mondta el lapunknak Sereg András, a taláros testület szóvivője. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője azt közölte: amint a határozat megjelenik, az államfő „késedelem nélkül meghozza döntését”.

Az elnöknek a referendum kiírására tizenöt napja van, a népszavazást az Ab-döntést követő legkevesebb 43 napon túl, de legfeljebb 90 napon belül lehet megtartani. A lehetséges dátumok azért alakultak a fenti módon, mivel a szóba jöhető vasárnapok közül a szabályok szerint kimarad az állami ünnep március 15-ét követő nap és Húsvét vasárnapja.

Tarlós április 6-ra tippelne

A Fidesz népszavazási kampányát vezető Tarlós István úgy véli, „április 6-a környékén” kerülhet sor a népszavazásra. „Erősen bízunk köztársasági elnök úr többször bizonyított demokrácia-érzékében” – közölte a politikus tegnap egy népszavazással kapcsolatos újságírói kérdésre. Tarlós tegnap aláírta az Albert-házaspár több-biztosítós rendszer bevezetése ellen kezdeményezett népszavazásának aláírásgyűjtő ívét. Indoklás: a Fidesz által kezdeményezett, az egészségbiztosítási  törvényt megerősítő népszavazást február 11-én az Országgyűlésben várhatóan le fogják szavazni a  kormánypártok.

Az SZDSZ közleményben tette egyértelművé: a parlamentben „nem fog asszisztálni” a Fidesz ötletéhez. A párt szerint Tarlós hozzáállása „egy dolgot biztosan jelez: már a Fidesz sem bízik a háromkérdéses népszavazás eredményességében, ezért újabb és újabb népszavazásokat szeretne”.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az Ab határozathozatalát követően azt mondta, pártja és a KDNP másfél éves harcnak ért a végére. „A bírósági döntéssel az emberek arattak győzelmet, és most már biztos, hogy sor kerül a szociális népszavazásra” – tette hozzá Szijjártó.

Tarlós és a nyávogó szerkezet

Maga is igennel szavazna az Albert-házaspár népszavazási kérdéseire Lendvai Ildikó, ha híve lenne a „népszavazásosdinak” – közölte a politikus egy reggeli tévéműsorban. Mint ismert, a magánszemélyek arról kezdeményeztek népszavazást: „Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő, több-biztosítós egészségbiztosítást?” Az MSZP-frakcióvezető szerint azonban az egészségbiztosítási törvényben nincs szó több biztosítóról. Tarlós István (Fidesz) Lendvai szavait a szocialisták szokásos csúsztatásának és hazugságnak nevezte. „Ez tipikus esete annak, amikor a macskára azt mondják, hogy a nyávogó szerkezet” – mondta.

Ezek is érdekelhetik