Hírek

2007.12.03. 17:59

Putyin győzött és tagadja a csalás vádját

F.k.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja az Egységes Oroszország a szavazatok 64 százalékát szerezte meg és így kényelmes alkotmányos többséget szerzett magának a vasárnap tartott választásokon. Az ellenzéki kommunisták 11,6 százalékot, a Putyin pártját kívülről támogató két kis párt, az Igazságos Oroszország és a Liberális Demokraták nagyjából 8-8 százalékot kaptak. Putyin győzelmét megkeseríti, hogy az ellenzéke és a külföld is kétségbe vonja a választások tisztaságát.

„Elvben vasárnap normális választások folytak. Technikailag minden rendben ment. Más kérdés, hogy ezúttal mi külföldiek, nagyon kevesen voltunk és nagyon keveset láttunk” – mondta Kimo Kiljonen, az Európai Biztonság és Együttműködési Szervezet parlamenti tanácsának alelnöke, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy több kormányzóságban 100 százalék ment el szavazni és adta a kormánypártra a voksát.

Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa kijelentette, nyilvánvalóan voltak problémák a szavazás napja előtt. Az Európa Tanács megfigyelői is jelezték, hogy szerintük nem volt tisztességes az orosz választás.
Putyin elnök ugyanakkor hétfőn kijelentette, hogy érvényes és tiszta volt a választás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!