Hírek

2007.12.10. 15:45

Paks: fel kell készülni az erőmű bővítésére

Hamarosan a kormány elé kerül a paksi atomerőmű bővítéséről készült elemzés - mondta el Kocsis István, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn Pakson, az atomerőmű 1. blokkja üzembe helyezésének 25. évfordulójának ünnepségén.

BAMA

Megnyitó beszédében Kovács József vezérigazgató név szerint felsorolta azoknak a nevét, akik a hazai ipartörténet egyik legjelentősebb eseményén, 1982. december 28-án 0 óra 13 perckor az 1-es blokki vezérlőben szolgálatban voltak. Felidézte az építkezés folyamatában bekövetkezett 1969-es döntést, amikor a VVR 230-as blokk megépítése helyett a korszerűbb 213-as típust választották aminek tulajdonképpen köszönhető, hogy a paksi atomerőmű ma is áll és termel - mondta. Szólt Szabó Benjámin, a beruházás akkori kormánybiztosa is, aki a bővítési törekvések sikerre vitele érdekében az ismeretterjesztés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Pónya József, a Paksi Atomerőmű Vállalat nyugalmazott vezérigazgatója az 1. blokk üzembe helyezésének előkészületeit, a szakemberek tanulási, fejlődési folyamatát idézte fel, kiemelte annak a jelentőségét, amelyet az atomenergia bekapcsolódása jelentett a hazai villamosenergia-termelésben. A paksi atomerőmű az első évben már 2,5 milliárd kilowattórát termelt, ami a magyar villamos energiarendszer 10 százalékát jelentette – emlékezett a hőskorra. Kiemelte: fel kell készülni a bővítésre, meg kell szerezni a telephely-engedélyt, s a fiatal szakembereket a működő legkorszerűbb erőművekbe kell küldeni, hogy a beruházás elkezdésére készen álljon a csapat. A rendezvény hétfő délután szakmai konferenciával folytatódott a paksi művelődési központban.

Ezek is érdekelhetik