Hírek

2007.12.25. 06:36

Marko megkapta édesapja zenekarát

Boban Markovic fia, Marko rendhagyó születésnapi ajándékot kapott édesapjától 18. születésnapjára, mégpedig annak együttesét.

HVR

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Megkapta a legjobb szerb zenekart!
[/caption]A Boban Markovic Orkestar húsz éves múltra tekint vissza, méltán nevezhető Európa legjobb rézfúvós zenekarának. A világhírt Emir Kusturicának köszönhetik, a szerb filmrendező Boban Markovicot kérte fel, hogy írjon zenét a filmjeihez. Így indult világhódító útjára a zenekar, ők jegyzik az azóta már kultuszfilmeknek számító Undreground, az Arizónai álmodózók, és a Macskajaj zenéjét is.

„Megkapta a legjobb szerb zenekart!” - mondta nevetve Boban Markovic lapunknak. „Ez nem azt jelenti, hogy visszavonulok, a zenekar tagja maradok, ráadásul igen fontos tagja.” Boban most szeretné a tudomására hozni mindenkinek , hogy ezután a fiáé a főszerep, a fotósokat sem hagyja, hogy csak őt fényképezzék, minden esetben ragaszkodik a fiával közös fotóhoz, sőt az együttes nevét is megváltoztatta Marko i Boban Markovic Orkestarra.

Markót nem lepte meg édesapja döntése. „Ez volt a kívánságom, szerettem volna, ha én vezetem a zenekart, de nagyon meg kellett dolgoznom érte, hogy így legyen.” A kemény munka eredményét a legújabb lemezükön, a Go Marko go!-n is lehet már hallani, amelyen Marco szerzeményei hallhatók.  „Van benne egy-két átdolgozás, többek között Lajkó Félixtől, de a többi az én számom. Úgy írtam a zenét, hogy közben láttam magam előtt a közönséget, ahogy épp átélik a muzsikát, ezért egy pörgősebb, szinte popba hajló mű született.” Markónak a zeneszerzés mellett a filmezésre is jut ideje. Szerbiában tavaly készítettek egy filmet Guca címmel, aminek ő volt a főszereplője. A rendezője Dusan Milic, akit eddig  Kusturica asszisztenseként ismerhetett a magyar közönség. A film egy szerb trombitásról szól. „Két oka is volt annak, hogy én játszottam a főszerepet: a zenét és a szerelmet kellett hitelesen megjelenítenem a filmvásznon, és mind a kettő nagyon közel áll hozzám.” – tette hozzá Marko.

Viszkis

Dobray György rendezésében fog elkészülni Ambrus Attila életét feldolgozó film Viszkis címmel. A filmnek jelenleg előkészületi munkái folynak, de az már szinte biztos, hogy a zenéjét a Marko és Boban Markovic fogja írni. Mindketten gyakori vendégek Magyarországon, az elmúlt nyolc évben 250-szer léptek fel hazánkban. Ünnepelt sztárjai a Szigetnek, és a kapolcsi Művészetek Völgyének. Legközelebb február 10-én láthatjuk őket a Művészetek Palotájában, ahol legújabb lemezük bemutató koncertjét tartják.

Ezek is érdekelhetik