Hírek

2007.12.12. 19:23

Kész tanulmány

Az őszödi beszédről szóló tanulmány „csak” botrányt okozott, egy másik viszont már államtitkárt buktatott. Ez utóbbi eset amúgy arra is rávilágít, hogy egy elavult információkon alapuló, helyesírási hibáktól hemzsegő anyag több mint hatmilliót kóstál.

Stanga István

A jelek szerint egy tanulmány megvásárlása miatt kénytelen távozni posztjáról Pimper Richárd, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnökének helyettese, szakállamtitkár. No, nem arról az anyagról van szó, amelyről a minap magam is írtam, s amely azt mutatta meg, miként lehet nettó ötmilliót keresni úgy, hogy egy száznyolcvan oldalas írásnak a döntő hányadát kiollózzuk, s csupán néhány lap a mi szellemi termékünk. Nem, ez egy másik tanulmány, amelyért azonban úgyszintén a MeH fizetett (ezúttal több mint hatmilliót), s amely – ha egyáltalán lehet ilyet mondani – még sajátságosabb képet fest az érintettek „tanulmányvásárlási” szokásairól.

Ez a második, úgynevezett „államtitkár-buktató” iromány – amelyről először egy internetes portál adott hírt – igen hangzatos címet visel (Regionalizáció, mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon), ami alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy egy komoly munkáról van szó. Csakhogy, mint kiderült, a Pimper által elfogadott és kifizetett anyag – s most hadd idézzem Daróczi Dávid kormányszóvivőt – „...nem felelt meg a joggal elvárható minőségi követelményeknek”. Ha nem próbálunk meg finomkodni, s magyarra fordítjuk Daróczi szavait (aki különben igen nagy kínokat élhet át, miközben megkísérli megmagyarázni a történteket), akkor úgy néz ki a helyzet, hogy leperkáltak egy csomó pénzt egy olyan fércműért, amely elavult információkon alapszik, emellett hemzseg a magyartalanságoktól, az értelmetlen mondatoktól, sőt, mi több, a végtelenül durva helyesírási hibáktól. Az már csak afféle hab a tortán, hogy a munkát egy olyan cég jegyzi, amelynek tulajdonosa egy targoncák árusításával foglalkozó kecskeméti illető, aki állítja, semmi köze a kérdéses tanulmányhoz.

Noha az államtitkárt menesztették, s Daróczi szerint a pénzt is visszafizetteti a MeH, számomra erősen kérdéses, lett volna-e bármiféle következménye a dolognak, ha „nem borul ki a bili”, azaz, ha nem kap nyilvánosságot az ügy. A két, egymáshoz nagyon sokban hasonlító eset egyébként jól mutatja azt a pofátlanságot, amely a homályban maradó „szerzők” részéről megmutatkozik, akik azért a pár milláért még annyi fáradtságot sem vesznek, hogy az átadott anyagnak mondjuk csak a felét lopják valahonnan, meg hogy egy istenverte helyesírás-ellenőrző programot végigengedjenek a sorokon, ha már annyira bunkók, hogy az elemi hibákat sem képesek felismerni.

És ha már itt tartunk, nekem is lenne egy tanulmányötletem, amelyet ezúton fel is ajánlok a Miniszterelnöki Hivatal számára. Rövid összefoglalása a következő: „A munka arra keresi a választ, hogy az állami szervek miként fizethetnek ki különféle tanulmányokért milliókat oly módon, hogy abból ne legyen botrány. E körben a szerző (vagyis én) nemcsak a  leggyakrabban elkövetett hibákat mutatja be (plagizálás, magyartalanság, brutális nyelvhelyességi problémák, stb.), hanem hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan is, hogy – ha mégis bekövetkezik a krach – mivel védhetjük ki a sajtó kíváncsiskodását, illetve, hogy miként takaríthatjuk el a leggyorsabban a romokat (menesztés, jóvátétel, és így tovább).” Nos, nagyjából ennyi a szinopszis. Ha felkeltette volna a MeH érdeklődését, kérem, keressenek. Az árban majd megegyezünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!