Hírek

2007.12.29. 05:53

Kánikula melegrekorddal és masírozó gárdistákkal

Gy. M.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A politikai elit a szélsőjobboldal feléledését látta a Magyar Gárdában
[/caption]A klímaváltozás éve volt az idei. Az ENSZ egyik riasztó prognózisát tette közzé a másik után, világsztárok zengték, mennyit segít a világon, ha energiatakarékos villanykörtét csavarunk az olvasólámpába, Al Gore pedig, aki amerikai alelnökből avanzsált hivatásos környezetvédővé előbb Oscar-, majd béke Nobel-díjat kapott ilyen irányú, tagadhatatlanul fontos tevékenysége elismeréseként. Nem kellett azonban híreket olvasni ahhoz, hogy érezzük a globális felmelegedést: az enyhe tél után nyáron elviselhetetlen kánikula gyűrte le a Kárpát-medencét. Július 20-án Kiskunhalason 41,9 fokot mértek, ezzel megdőlt az abszolút melegrekord is, miközben a Balaton a majdnem harminc fokos vizével már-már egy gigantikus fürdőkádra emlékeztetett.

Ezúttal augusztus 20-i tűzijáték is rendben lezajlott, bár a tavalyi tragédiából okulva szuperbiztosítással szervezett esemény előtt lezúduló felhőszakadás miatt az sem volt biztos, hogy megrendezik-e egyáltalán. Ezek után nem csoda, hogy a szokásos nézősereg töredéke, negyedmillió ember merészkedett ki az esőáztatta rakpartokra. Enyhe túlzással azt is mondhatjuk, nagyobb vihart kavart a Magyar Gárda öt nappal későbbi zászlóbontása. A Jobbikhoz szorosan kapcsolódó társaság – alapítója Vona Gábor, a párt elnöke – magát hagyományőrzőként aposztrofálta, a politikai elit jó része azonban már az első pillanattól a szélsőjobboldal feléledését látta bennük. Erre az időközben több száz fősre duzzadó Gárda is rátett egy lapáttal, különösen amikor egy Pest megyei településen masíroztak „a cigánybűnözés ellen”. December közepén a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását.

Nem csak a szélsőséges erők ásták alá a magyar politikai élet megrendült hírnevét. Lengyel Zoltán fideszes honatya egymaga több botrányt szállított, mint társai: júliusban félmeztelenül az őt igazoltató rendőrökkel verekedett össze, meztelenül pózolt egy kamera előtt, mellesleg egy olyan szolgálati lakásban, ahonnan már ki kellett volna költöznie. A másik oldal is szolgáltatott muníciót: Fodor Gábor SZDSZ-es miniszter egy hajléktalant üvöltött le interjú közben, mert az sértegette őt a "véleményszabadság jegyében". Vadász János MSZP-s politikus pedig fegyverével hadonászott egy biciklis futár előtt. Mindezek persze eltörpülnek Zuschlag János ügyei mellett. Az ifjú szocialista honatyát, aki azzal vívott ki magának kétes hírnevet, hogy a holokauszt áldozataival viccelődött, szeptemberben pályázati pénzek elcsalása gyanújával miatt vették őrizetbe. Társaival jelenleg is előzetesben várja az Újévet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!