Hírek

2007.12.29. 18:12

Jövőre még jobban elkülönül a mentés és a betegszállítás

É. S.

„A betegellátás színvonalának javítását eredményezheti, a mentés és a betegszállítás eddigieknél jobban elkülönülő feladatköre január elsejétől” – közölte szombaton a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke. Bíró Ferenc elmondta, hogy az eddigi gyakorlat szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sokszor olyan esetekben is a drágán felszerelt, orvosi kísérettel biztosított mentőautóval szállította a kórházba vagy onnan haza a beteget, amikor e feladatot olcsóbban, a betegszállító szolgálatok bevonásával is meg lehetett volna oldani.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és pr-igazgatója közölte, hogy a változások alapján január elsejétől például ha valaki otthon rosszul lesz, és a háziorvosa kórházba utalja, akkor az OMSZ-t fogja riasztani, mivel súlyos állapotú beteg sürgős szállításáról van szó. Amikor a beteg már elhagyhatja a kórházat, de járásképtelen és szállításra szorul, az orvos az MBOE-hez fordulva betegszállítást kér. Amennyiben még a kórházi kezelés alatt egy másik gyógyintézetbe történő átszállítás válik szükségessé – például vizsgálat miatt – az orvos felelőssége lesz eldönteni, hogy ki szállítja a beteget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!