Hírek

2007.12.20. 06:05

Januártól drágább lesz a levelezés

Átlagosan 6,9 százalékkal drágulnak január elsejétől a belföldi postai díjak. A Magyar Posta szóvivője szerint az áremelkedés nem lesz érezhető a lakosság körében, a magánszemélyek ugyanis évente átlagosan csak két levelet adnak postára. Ez havonta kevesebb mint két forint többletkiadást jelent.

H. M.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Évente átlagosan két levelet küldenek postán a magánszemélyek – fotó: Stemler Károly
[/caption]Tomecskó Tamás hozzátette: évről évre csökken a lakossági levélforgalom. Az sms-, illetve az e-mail küldés elterjedése a távirat kézbesítésére is jelentős csapást mér. Összességében még most is naponta csaknem 2,5 millió levél csúszik át a postai ablakokon, karácsonykor viszont megduplázódik a forgalom. Az ünnepek közeledtével a posta különböző szolgáltatásokkal küzd azért, hogy a kézzel írt karácsonyi üdvözlőkártyák ne tűnjenek el a technika vívmányai mögött. A külföldre küldött levelekért és levelező lapokért is magasabb díjat kell majd fizetni. Az európai országokba címzett, 20 grammos szabványlevélért a jelenlegi 180 forint helyett 200 forintot kérnek el januártól a postákon. Drágul a belföldi csomagküldés is: januártól átlagosan 3,9 százalékkal kell többet fizetni. A meghatározott időben kézbesített csomagok feladási ára azonban nem változik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!