Hírek

2007.12.11. 20:40

Gyorsul az emberiség evolúciója

Ma már jobban különböznek genetikailag a ma élő emberek ötezer évvel ezelőtt élt elődeiktől, mint, mint azok a 30 ezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyiektől, állítja egy amerikai antropológus.

BAMA

John Hawks, a wisconsini egyetem munkatársa szerint a folyamat az elmúlt 10 ezer évben gyorsult fel, amely egybe esik az emberiség elterjedésével. Ez alatt az idő alatt az akkor néhány millióra tehető populáció elérte a mai 6,5 milliárdos globális lélekszámot, s vélhetően ez kényszerítette ki az alkalmazkodást az emberiségből. A genetikai változások nem csak a mezőgazdaság fejlődés, hanem a járványokkal szembeni immunitással is megmutatkoznak. Az afrikai populációban például kialakult egy olyan gén, amely rezisztenciát biztosít a maláriával szemben, míg az európaiak felnőttként jobban fel tudják dolgozni a tejet.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos ismeretterjesztőben közöltek tanulmány szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt ötezer évben kedvező genetikai változások százszor gyorsabban fordultak elő, mint az azt megelőző bármely időszakban. Génjeink 7 százaléka ugyan gyors és újszerű evolúciós fejlődésen megy keresztül, ennek ellenére az emberi DNS-állomány több mint 99 százaléka egyezik. A gének ugyan gyorsan fejlődnek, de a változások földrajzi helyekhez és népcsoportokhoz kötöttek, amelynek oka logikusan az, hogy a 40 ezer évvel ezelőtti afrikai génáramlás után az emberi csoportok között – a távolság miatt - már nem volt szabad géncsere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!