Hírek

2007.12.21. 18:22

Fakadhat-e élet a Mars vizéből?

Egy mozgó jégtábla látható a vörös bolygó hegyvidékes déli féltekéjén – vélik a kutatók, az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express nevű szondájának az egyik felvétele alapján.

BAMA

Az már ismert, hogy a Marson több millió éve képződött jégtáblák vannak, de eddig viszonylag fiatal, néhány ezer évvel ezelőtt létrejöhetett aktív jégtábláról még nem készült felvétel. Az ESA Mars-programjának egyik kutatója Gerhard Neukum elmondta: az űrügynökség szondájának felvételein a jégtábla felszínén fehér kidudorodások láthatóak, amelyek eredője akár a felszín alól feltört víz is lehet. A Mars Express radarműszerei most ugyan még nem mutatták ki, hogy ezek a jelenségek valóban a rideg marsi hőmérséklet miatti víz-jégfoltok-e, de a kutató elmondása szerint az elkövetkező hónapokban a radar többször is elrepül a Mars szóban forgó területe fölött, és remélhetőleg a további mérések igazolják majd a mostani feltételezést – jelent meg a BBC honlapján. A Marson a felszín alól feltörő szilárd anyag szublimálódik, vagyis megolvadás nélkül közvetlenül légneművé válik. Neukum szerint a mostani jelenség azonban Föld-szerű folyamatokra utal. Ha pedig a Mars felszíne alatti vízben mikroorganizmusok tenyésznek, akkor azok akár ezeknek az egyelőre még feltételezett felbugyogásoknak a réven a felszínre kerülhettek.

A kutatók ha előbb nem is, de a nyáron választ kaphatnak a kérdésre, ugyanis júniusban száll le a Mars északi sarkkörének közelében az amerikaiak Phoenix Mars Lander nevű szondája. Elsődleges feladata a víz kutatása lesz, melyhez az alapanyag a fagyott talaj alatt meghúzódó jégréteg. A szonda két méteres „karja” akár fél méteres lyukat is képes fúrni majd a talajba a jégmintáért. Ezt a szonda egy műszere megolvasztja, az így nyert vizet pedig vizsgálat alá veszi a fedélzeti laboratórium. Arra akarnak választ kapni, hogy a marsi víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor akár a legprimitívebb életformák hordozására.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!