Hírek

2007.12.15. 18:37

Eltúlzott reakciók

Nem vitás, hogy jövő hétfőn fontos ügyről dönt a T. Ház, ám a szavazást olyan hisztérikus hangulat veszi körül, amelyet sem megérteni, sem elfogadni nem tudok. Különösen nem, ha az fenyegetésekkel, politikai zsarolásokkal párosul.

Stanga István

Azzal nincs semmi baj, hogy az egészségbiztosítás átalakításával foglalkozó törvényjavaslat jövő hétfői zárószavazása előtt mindenki hangoztatja a saját érveit, ám a kérdés körül kialakult, már-már hisztérikus hangulatot sem megérteni, sem elfogadni nem tudom. Hogy a LIGA Szakszervezetek az egyes képviselőket megcélzó szórólapos akcióakat indítottak, az – mint legutóbb írtam – bőven belefér az eszköztárba, ám a Jobbik által kiadott  közlemény már igencsak elgondolkodtató. Természetesen nem a felszólítás a probléma, hogy „akiben van még egy kis becsület, az hétfőn szavazzon nemmel az
Országgyűlésben”, hanem az a – fenyegetésnek is felfogható – kitétel, miszerint  a párt januártól „minden, igennel szavazó képviselő háza elé tiltakozó demonstrációt fog szervezni, amely rendezvényekre meghívja a Magyar Gárda adott megyei szakaszát is”.

Megjegyzem, a szocialista Karsai József otthona előtt szombaton már  lezajlott egy ilyen akció (jóllehet ezt a helyi Fidesz szervezte), amelynek során Battonya polgármestere megígérte: a maga részéről nemet mond az egészségbiztosítás reformjára. Igaz, Karsai ezt nem az ellenzéki párt tagjainak fellépésével magyarázta, hanem azzal, hogy választói (mintegy ezerötszázan) arra kérték, ne a pártfegyelem motiválja a voksoláskor, hanem a lelkiismerete. (Ami meg ezek szerint azt súgja neki: ne.) S ha már a Fidesznél tartunk... Szakpolitikusuk, Mikola István bejelentette: név szerinti szavazást kezdeményeznek majd, mert szeretnék, „...ha az ország látná, hogy a képviselők, akiket a parlamentbe küldtek, hogyan foglalnak állást nyílt színen”.

És míg Mikola a sajtótájékoztatóját tartotta, Karsai házánál meg az említett események zajlottak, javában ülésezett az MSZP választmánya, amely (túl azon, hogy a Szili-féle magatartást rendesen kiosztotta) teljes mellszélességgel állt ki a december 17-i „igen” mellett. Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője azt mondta, mi sem természetesebb annál, mint hogy a szocialista honatyák névvel és arccal vállalják a döntésüket, egyben politikai és pszichológiai analfabétáknak minősítette azokat, akik azt hiszik, hogy fenyegetésekkel, telefonos zaklatásokkal, a lakások előtti tüntetésekkel meg lehet változtatni a képviselők elhatározását.  

Nos, a kérdéses törvényjavaslatot mindenki úgy ítéli meg, ahogyan akarja. Nem hiszem azonban, hogy ugyanilyen megengedőnek kellene lennünk azon módszerek, eszközök, stílusok láttán, amelyeket – hála istennek – most tapasztalhattunk meg először. Vagy normálisnak tekinthetők azokat a jelenségek, amelyek már-már a politikai zsarolás kategóriájába tartoznak? Netán legitimálnunk kellene a közönséges fenyegetéseket? Esetleg a jövőben annak megfelelően dőljön el egy-egy törvény sorsa, hogy melyik politikai erő képes az ellenoldali országgyűlési képviselők háza elé több tüntetőt kivinni? Nem vitás, hétfőn fontos ügyről dönt a T. Ház. De ez még nem ok arra, hogy egyúttal „kiíratkozzunk” Európából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!