Hírek

2007.12.17. 19:09

Elfogadták a 2008-as költségvetést

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényt hétfőn, 206 igen, 167 nem szavazattal, tartózkodás nélkül.

Farkas Károly

A jövő évi gazdasági növekedést 2,6 százalékról 2,8 százalékra, az államháztartási hiányt 4,3 százalékról 4 százalékra módosította az egy évvel ezelőttihez képest a Brüsszelbe most eljutatott aktualizált konvergencia programban a kormány. Jelentősen változott az inflációs prognózis: jövőre 2,3 százalékot tartalmaz a program, szemben a tavalyi 3,3 százalékkal.

A nyugdíjak mellett a szociális területre, az állam működésére és az uniós fejlesztések hazai társfinanszírozására jut több a jövő évi büdzsében az ideinél. A vasút, a sztrádaépítés, az oktatás és az egészségügy kevesebbet kap, a költségvetésben először szerepel a felsőoktatási hallgatókkal fizettetett tandíj és változik a gáz- és távhőtámogatás mértéke is. 230 milliárd forinttal többet költ az állam a nyugellátásokra jövőre, mint idén, ahogyan a családi pótlékokra és szociális ügyekre is. A családi pótlékokra 8 százalékkal (40 milliárd forinttal), a szociális szolgáltatásokra 17 százalékkal (50 milliárddal) fordítható több. Az állam működése sem lesz olcsóbb: 100 milliárddal emelkednek az állami intézmények működtetési költségei.

Lényegesen kevesebbet fordít majd a kormány jövőre az autópálya-építésekre, erre a célra alig a felét költi majd az ország jövőre, mint idén. A másik nagy vesztes a vasút: a MÁV jövőre 70 milliárddal kevesebbre számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!