Hírek

2007.12.13. 20:02

Daruval emelték ki Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

Tűzoltók segítségével emelték le a debreceni Déri Múzeum faláról szerdán Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című művét, amelyet becsomagoltak, majd daruval emeltek ki a múzeum épületéből, hogy útnak indíthassák Kanadába.

BAMA

Munkácsy Krisztus-trilógiájának kanadai tulajdonban lévő darabját a Déri Múzeum öt évre kapta kölcsön még 2002-ben, így azt most vissza kell küldeni a kanadai Hamilton város galériájának, hiszen az ottani törvények értelmében a kölcsönszerződés lejártával a múzeumnak azt ki kell állítania a jövő évben - mondta Fodor Éva művészettörténész, muzeológus. Munkácsy Mihály 1881-ben festett képe egy kanadai üzletember, Joseph Tannenbaum jóvoltából 1995-ben került először a Déri Múzeumba. Mivel az üzletember jelentős adókedvezmény fejében 2001-ben a hamiltoni galériának ajándékozta, a képet vissza kellett szállítani Kanadába. Ám a debreceni múzeum vezetőinek kérésére 2002 karácsonyán újra Debrecenbe érkezett a festmény, így további öt éven át együtt volt látható Munkácsy híres trilógiája, a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo.

A kölcsönszerződés lejártával - akárcsak öt évvel korábban - a nagyméretű festményt tűzoltók segítségével, több órás előkészület után emelték le szerdán a kiállítóterem faláról, majd a múzeum ablakán tűzoltódaru segítségével emelték ki. Az így járműre rakott képet Budapestre szállítják, ahonnan repülővel küldik Torontóba, majd onnan a hamiltoni galériába, ahol várhatóan február és május között állítják ki. Azt, hogy a trilógia első darabja visszakerülhet-e ismét Debrecenbe, egyelőre nem tudni. Rácz Róbert, a múzeumot fenntartó Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szeretnék valamilyen formában visszaszerezni a Krisztus Pilátus előtt című képet is, mert csak így teljes a Munkácsy-trilógia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!