Hírek

2007.12.14. 20:01

Csak szócsata volt Kerepesen

Gárdista uniformis és árpádsávos zászlók nélkül zajlott pénteken Kerepesen a helyi szülők számára „tűrhetetlen” állapotok miatti megmozdulás. Szélsőséges kijelentésekből azonban nem volt hiány.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szülők tűrhetetlennek tartják, hogy 15-20 gyerek tönkretegye az egész iskolában az oktatást
[/caption]„Tűrhetetlennek tartjuk az iskolában kialakult helyzetet, azt, hogy 15-20 gyerek tönkreteszi az oktatást” – mondták azok a szülők, akik péntek este a Pest megyei Kerepesen tiltakoztak. A nagy vihart kavart gyűlés és fáklyás felvonulás előzménye: a helyi általános iskola szülői munkaközössége szerint az utóbbi időben egyre többen iratkoznak ki az intézményből két tucat roma diák, és szüleik tűrhetetlen viselkedése miatt. Franka Tibor polgármester kemény szavakkal fogadta a megmozdulás ellen tiltakozó Fiatal Baloldal és SZDSZ Új Generáció tagjait. „Ne itt hancúrozzák magukat fényesre a kamerák előtt” – közölte a felháborodottnak tűnő polgármester, leszögezve: ő a Magyar Gárdát sem engedte be a településre, ezért az MSZP-re és az SZDSZ-re sincs szükségük.

„Nem kérünk abból az országból, ami megelevenedett a Jobbik, a Magyar Gárda és támogatóik által Tatárszentgyörgyön” – utalt Léderer András a Magyar Gárda múlt vasárnap a „cigánybűnözés elleni” menetére. Az SZDSZ Új Generáció elnöke megjegyezte: a 20-as, 30-as években is így kezdődött a faji megkülönböztetés. A liberális politikus szerint minden jóérzésű embernek itt lenne köztük a helye, s megígérte, hogy ők minden hasonló demonstráció ellen tiltakozni fognak.

Az eseményen nagyjából kétszázan gyűltek össze, az előttük felszólaló szülők hangsúlyozták: bosszantja őket az erőszak terjedése, és főképp az, hogy problémáikat rasszista köntösbe bújtatják. „Vannak emberek, akik úgy érzik, hogy hordába verődve sérthetetlenek. Harcoljunk ellenük saját fegyverükkel, álljunk össze mi is, hallassuk hangukkat, és tegyünk végre valamit” – mondta egyikük. Az egyik szülő felolvasta az iskolaigazgató levelét: Czeglédi Beatrix üdvözölte a rendezvényt. A szervezők kiemelték: nem politikai gyűlésről van szó. A tömegben mindössze egyetlen árpádsávos és néhány magyar zászlót lehetett látni. A Magyar Gárda, amely az eseményt biztosította volna, csütörtökön jelezte, bár egyetért a megmozdulással, hivatalosan nem vesz részt. Az eseményt biztosítók között azonban – uniformis nélkül – voltak gárda-tagok is. Az esemény békésen ért véget.

Franka Tibor

1980-ban végezte el a Magyar Újságírók Országos Szövetségének iskoláját, a rendszerváltás után több jobboldali újságnál és tévéműsorban dolgozott vezető beosztásban. Több, a magyar társadalommal foglalkozó kötete jelent meg. Politikusként előbb a MIÉP-ben, majd a Jobbikban tűnt fel, állítása szerint közéleti tevékenysége alatt ismeretlenek többször életveszélyesen megfenyegették. Nagy vihart kavartak 2001-ben egy budakalászi fórumon elhangzott, Izraelt és a zsidóságot sértő kijelentései. Két hónapja az általa vezetett település közgyűlése kimondta, nem szívesen látják városukban Horn Gyulát és az 1956-os forradalmat tagadó Havas Szófia szocialista képviselőt.

Az oktatási tárca a hírek alapján úgy látja, hogy a kerepesi iskolában szakmai problémák vannak, és ennek megoldására nem alkalmas egy fáklyás felvonulás. Ezért levélben fordultak az iskola igazgatójához, és felajánlották, hogy minden szakmai segítséget megadnak a nehézségek megoldásához. „Felszólítjuk, követeljük, hogy a Magyar Gárda tartsa magát távol a gyerekeinktől, az iskoláinktól. Az oktatás olyan rendszer, ahol hitünk szerint rasszizmusnak, megkülönböztetésnek nincsen helye” – nyilatkozta Arató Gergely szakállamtitkár.

A helyi romák az MTI tudósítójának azt mondták, a demonstrációt kifejezetten cigányellenesnek tartják, mivel véleményük szerint a megmozdulás célja az, hogy a romagyermekeket elzártan, külön tanítsák a nem roma gyermekektől. Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke az MTI-nek kijelentette: polgárháborús fenyegetettség alakult ki, a feltörekvő fasizmust születése pillanatában kell megállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!