Hírek

2007.12.21. 16:21

Banditacápák születnek most az állatkertben

BAMA

Az év utolsó heteiben különleges állatfaj kicsinyei születnek meg a budapesti állatkertben – tudtuk meg Hanga Zoltán szakmai referenstől. A tengeri akvárium barnasávos bambuszcápái több életképes tojást raktak az elmúlt hetekben. Ezek az állatok az indonéz szigetvilág (Srí Lanka, Szingapúr) tengereiben honosak. Fenéklakó életmódot folytatnak. Természetes környezetükben a sötétség beálltával indulnak vadászkörútjaikra, és elkapják az „alvó”, vagy nem kellően elővigyázatos kishalakat. De szinte mindent megzabálnak, ami az útjukba kerül, kicibálják a homokból a csigákat, kagylókat, férgeket, rákokat.

A cápatojás egy körülbelül 10-12 cm hosszú, 4-5 cm széles és 1-2 cm vastag, szilvamagszerű kapszula. Ebben fejlődik a cápaembrió. A tojás fala fél milliméter vastag, kartonpapír keménységű anyag. Kezdetben egy tojássárgája nagyságú szikhólyagban egy kis köldökzsinórral kapcsolódik az embrió. A szikhólyag egyre fogy, és nő a cápa. A kikelés idejére már moccanni sem bír, és összetekeredve, fejét a tojás egyik csücskébe beékelve fekszik. Az éhségtől hajtva erejével széttolja a tojás egyik végét, és kiúszik belőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!