Hírek

2007.12.20. 17:15

Adóhatósági kontroll alatt a járulékelkerülők

D. N.

Január 1-jétől az APEH vizsgálja a járulékellenőrzések keretén belül azt, ha valaki – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelzése alapján – jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást – hívta fel a figyelmet közleményében az adóhatóság. Mint ismeretes, április 1-jétől a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak is vizsgálták, hogy a betegek jogosultak-e az ellátásra. Az év elején még 1 millió 88 ezer ember jogviszonya volt tisztázatlan. Az ellenőrzések megkezdése óta mintegy 600 ezer biztosított helyzete rendeződött. Ellenben csaknem 500 ezer ember jogviszonya még mindig nem tisztázódott.

Január 1-jétől is változatlan marad az a szabály, hogy akkor is el kell látni a beteget, ha nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában, ellenben a felmerülő költségeket meg kell vele fizettetni. A szolgáltatónak tájékoztatnia kell arról, hogy nincs biztosítása. Az érintettek adatait az OEP átadja az APEH-nak. Az adóhatóság az egészségbiztosítási szervtől érkező adatokat egyezteti a saját nyilvántartása szerinti adatokkal.
Abban az esetben, ha kiderül, hogy a magánszemély alkalmazottként lenne jogosult a szolgáltatásra, a járulékfizetési kötelezettséget az APEH a munkáltató részére állapítja meg. Ha nem alkalmazottról, hanem például egyéni vállalkozóról, vagy alkalmi munkavállalóról van szó, akkor a járulékfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!