Hírek

2007.11.20. 16:28

Vizitdíjmentes szoci vízió

Megszüntetné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat januártól Tóth Károly szocialista képviselő. Az MSZP-s honatya az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz nyújtott be ilyen tartalmú módosító indítványt.

Bánky Bea

A februárban bevezetett díjak eltörlését azzal indokolja, hogy azokra a “versengő, üzleti alapon működő biztosítók által finanszírozott ellátási rendszerben” nincs szükség, mivel az új modell teljes szemléletváltást eredményezhet a kórházakban, rendelőkben dolgozó orvosok, mind az ellátást igénybe vevő betegek esetében.
“Az SZDSZ nem támogat olyan javaslatot, amely a reform eddigi intézkedéseinek lényegével ellentétes” - reagált Tóth Károly javaslatára Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese. Lapunk kérdésére hangsúlyozta: helyén, azaz egyéni képviselői indítványként kezelik a javaslatot, nem gondolják, hogy az ötlet élvezné a szocialista képviselőcsoport támogatását.
 
A Fidesz és a KDNP álláspontja ismert, népszavazási beadványuk központi kérdése vizitdíj és a napidíj megszüntetése. Mikola István Tóth Károly javaslatáról tegnap azt mondta: ez már a kabaré kategóriájába tartozik, de támogatják az indítványt. A Fidesz tízpontos, a tb-megújítását szorgalmazó javaslatcsomagját a Fidesz szakpolitikusa nem részletezte. A tegnapi parlamenti vitában Keller László (MSZP) utalt rá, kormányzása idején a Fidesz is tett lépéseket az üzleti biztosítók bevezetésére. Horváth Zsolt (Fidesz) viszont most úgy vélte: a több biztosítós rendszerben ugyanannyi pénzből alacsonyabb szintű ellátás biztosítható, ráadásul a megszűnne a szabad orvos- és intézményválasztás.
 
Béki Gabriella (SZDSZ) elmondta: a törvényjavaslatban olyan szabályozók szerepelnek, amelyek arra késztetik a pénztárakat, hogy éppen annyit költsenek, amennyi szükséges a beteg meggyógyítására. A fideszes Spiák Ibolya ugyanakkor úgy vélte, a pénztárak mégiscsak abban érdekeltek, hogy a lehető legolcsóbb ellátásra kényszerítsék az orvosokat.

Bánky Bea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!