Hírek

2007.11.30. 16:08

Retteghetnek a szeszhamisítók: zárjegyleolvasóval támad a VPOP

A jövő év közepétől újfajta fegyvert vet be a vám- és pénzügyőrség a szeszhamisítók, zárjegycsalók ellen: vonalkód-leolvasóval felszerelt ellenőrök járják majd az üzleteket, és azonnal kiszűrik a nem hivatalos forrásból, hanem egyéb gyanús módon beszerzett termékeket.

VG

Ehhez persze az is kell, hogy vonalkódos – egyedi sorszámmal ellátott, a termék azonosítására alkalmas – zárjegyeket hozzanak forgalomba. Ezekből a jövőben már csak háromféle lesz a mai 42-vel szemben. Az új rendszer szerint a szeszes italok hazai előállítóinak, illetve a külföldről behozott italféleségeket forgalmazó, jövedéki engedéllyel rendelkező kereskedőknek naponta elektronikus úton kell beküldeniük a vám- és pénzügyőrségnek a termékeikre felragasztott zárjegy sorszámát. Így a hatóság olyan naprakész információs bázist építhet ki, amelynek segítségével megakadályozhatja az adócsalást, illetve azt, hogy a kereskedők manipulálják az alkoholfokot.

Az adatbázishoz kapcsolódó vonalkód-leolvasók segítségével nyomon lehet követni az áru útját, s a jogsértések azonnal napvilágra kerülhetnek. A készülék segítségével ugyanis az ellenőr könnyen kiderítheti, hogy legális-e az áru, vagy hamisított zárjeggyel, számla nélkül került a boltba. A szerkezet hibátlanul juttatja el a központi adatbázisba a leolvasott kódszámot, így pár perc alatt pontos információkat kaphat az ellenőr. A legális szférát védő informatikai rendszert a gyártókkal konzultálva, az érdekeiket figyelembe véve dolgozták ki a vámhatóság szakemberei. Olyan biztonsági elemeket építettek be, melyek megakadályozzák, hogy bárki – kívülről vagy belülről – „belepiszkálhasson” az adatokba.

A vonalkódos zárjegy információtartalma:

– zárjegyfelhasználó adatai

– tényleges alkoholfok

– a felhelyezés időpontja

– a termék megnevezése

– a kiszerelés fajtája

– tényleges alkoholfok

– a felhelyezés időpontja

– a termék megnevezése

– a kiszerelés fajtája

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!