Hírek

2007.11.15. 16:26

Rekordkiállítás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

Hegedűs Rita (VR)

A Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum történetének eddigi legátfogóbb kiállítása nyílt ma a Művészetek Palotájában. Az intézmény 1996-os nyitókiállítása óta ez a kortárs kiállítóhely legnagyobb tárlata.
A látogatók a múzeum anyagát képező ötszáz alkotásból csaknem háromszáz művet nézhetnek meg. A nagyszabású kiállítás anyaga a múzeum mindhárom emeletét megtölti, áttekintést adva a hatvanas évektől napjainkig a nemzetközi és magyar kortárs képzőművészeti tendenciákról.

A gyűjtemény alapjául a Ludwig házaspár 1989-es, 70 művet számláló adománya szolgál, amelyet két évvel később 95 darabból álló tétellel bővítettek ki. A kiállításon megtekinthető két késői Picasso festmény, de megtalálhatók az amerikai és angol pop-art művészek alkotásai is, mint például Warhol, Lichtenstein, Oldenburg munkái.

A hatvanas évek úgynevezett progresszív magyar festészetének néhány fontos műve mellett, a nyolcvanas évek jelentős magyar és külföldi alkotói is helyet kaptak. A tárlaton a legújabb művészgeneráció munkáit is kiállították. „Minden mozi” címmel pedig a gyűjtemény videós anyagából is láthat a közönség egy új válogatást.

Ezek is érdekelhetik