Hírek

2007.11.30. 11:04

Politikai tanúvallomás aláírását kéri az MDF Gripen-ügyben

Az MDF azt szeretné, hogy a parlamenti pártok elnökei politikai tanúvallomás aláírásával személyesen vállaljanak garanciát arra: pártjuk érintetlen a Gripen vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatos korrupciós gyanúban - jelentette be Dávid Ibolya pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

MTI

Dávid Ibolya újságírók jelenlétében írta alá a tanúvallomást, amelyet e-mailben és faxon eljuttatnak a többi parlamenti párthoz is. A nyilatkozat tartalmazza, hogy amennyiben mégis kiderülne, a pártelnök által vezetett szervezet kapott illegális pénzügyi támogatást, akkor személyes felelősséget vállalva azonnali hatállyal lemond pártelnöki tisztségéről. Az MDF azt kéri, hétfőn 12 óráig nyilatkozzanak a parlamenti pártok arról, hogy aláírják-e a tanúvallomást. Dávid Ibolya közlése szerint minden eddiginél komolyabb, több országot érintő korrupciós gyanú fogalmazódott meg vezető magyar pártokkal és rajtuk keresztül Magyarországgal szemben a Gripen-vadászrepülőgépek beszerzése-, illetve a szerződésmódosítás ügyében. Mint mondta, a korrupciós gyanú két kormányzatot is érint, az Orbán-kormányt, amely az eredeti szerződést kötötte, illetve a Medgyessy-kormányt, amely 2003-ban módosította a szerződést.

Dávid Ibolya ismertetése szerint a The New York Times című amerikai lap "világgá kürtölte" ezt a korrupció-gyanús ügyet, megnevezve forrásának a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), folynak a nyomozások Európa-szerte, Svédországban, Ausztriában és Angliában is, miközben Magyarországon a két nagy párt képviselői, Vadai Ágnes (MSZP) és Szijjártó Péter (Fidesz) a saját pártjuk nevében mellébeszélnek és próbálják ezt az ügyet kicsinyíteni. Hangsúlyozta: a "ma folyó mismásolásnak véget kell venni". Hozzátette: a Gripen-ügyet vizsgálni hivatott parlamenti vizsgálóbizottságok ügyében is mismásolás van, hiszen azok még mindig nem álltak fel. Dávid Ibolya közölte: a hatalmas kenőpénzekről szóló hírek mára bejárták a világsajtót, ezért az MDF szerint minden parlamenti pártnak egyformán érdekében áll a tisztánlátás, és az, hogy a korrupciógyanús ügy minden részletében nyilvánosságra kerüljön. Hangsúlyozta: a Magyar Demokrata Fórum és annak egyetlen tagja sem részesedett "sem közvetve, sem közvetlenül, sem személyeken, sem cégeken keresztül, egyetlen forinttal sem a Gripen-ügy kapcsán semmiféle kenőpénzből".

Vadai Ágnes (MSZP) november elején jelentette be, hogy elkészült a kormány Gripen-bizottságának jelentése, amely egyebek között megállapította: közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte. A testület sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált - közölte akkor Vadai Ágnes. Amerikai lapértesülés szerint több millió dollárt fizetett a BAE  Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.


Az egyik legtekintélyesebb amerikai napilap, a The New York Times hét végi számában megjelent - a brit óriással szembeni amerikai hivatalos vizsgálat közelmúltbeli megindulása okán közölt - terjedelmes cikkben közelebbről nem megnevezett amerikai illetékesekre hivatkozva írt a brit cég szaúd-arábiai és közép-európai megvesztegetés-gyanús ügyeiről. Amerikai tisztségviselők azt mondták, úgy vélik, a magyar és a cseh kormányt befolyásolták a pénzösszegek. A CIA egyik tájékoztatóján elhangzottakat idézték, amelyek szerint a BAE Systems dollármilliókat fizetett a magyarországi fő politikai pártoknak a szerződések elnyerése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!