Hírek

2007.11.19. 15:58

Példátlan évforduló a királyi családban

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg kedden ünnepli 60. házassági évfordulóját. A gyémántlakodalomra mintegy kétezer vendéget várnak a Westminster-apátságba.

BAMA

Az ünnepség után a 86 éves herceg és a 81 éves királynő Máltára repül, ahol házasságuk első éveit töltötték. Erzsébet hercegnő, VI. György király leánya, és Fülöp, András görög herceg Korfun szültetett fia - anyai részről Viktória királynő ükunokája - 1947. november 20-án kelt egybe. Történetük azonban még a II. világháború előtt kezdődött, Erzsébet ugyanis már kislánykorában beleszeretett a fiatal brit-görög nemesbe. Szerelem volt első látásra – állítják az udvari krónikások. 1939 után nem sokkal a frissen végzett tengerésztisztet aktív szolgálatba szólította a háború, de a kapcsolat nem szakadt meg, és a brit sajtó a negyvenes évek közepétől már románcról pletykált. Fülöp 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről, majd július 9-én a Buckingham-palota bejelentette az eljegyzést.

Fülöp és az esküvő után öt évvel trónra lépő Erzsébet frigye az utolsó tartósnak bizonyult házasság a Windsor-ház eddigi történetében. A házaspárnak négy gyermeke született, közülük három – Károly trónörökös, András yorki herceg és Anna hercegnő – elvált, és már csak a legfiatalabb, Eduárd herceg él együtt első hitvesével. Károly és a tíz éve autóbalesetben meghalt Diana hercegnő botrányokkal tarkított házassága és válása miatt a közvélemény egy része nem akarja a trónörököst uralkodónak, inkább nagyobbik fiát, Vilmost látnák szívesen a trónon.

-->

Ezek is érdekelhetik