Hírek

2007.11.10. 06:06

Nehezen adjuk el magunkat

Akár a sarki hentesboltban akarunk sertéskarajt vágni, akár egy mérnökirodában épületeket álmodni, a kiszemelt állás megszerzéséhez elengedhetetlen egy jó önéletrajz. A jól megszerkesztett önéletrajz informatív, jól tagolt, képes teljes képet adni a pályázóról.

BAMA

Sokan idő előtt feladják a végtelennek tűnő munkakeresést, mondván: úgy sincs ismerősük, aki beajánlaná őket az adott álláshelyre. Eközben nem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogyan adják el magukat. Egy jól megírt önéletrajz például nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a pályázó felkeltse az áhított munkahely vezetőinek figyelmét. Fazekas Zsolt, a HILL International vezetője szerint sokszor még azok is sem tudják felhívni magukra a figyelmet, akik bámulatos életutat jártak végig. Nem ritka, hogy a személyzeti osztályok szakemberei, vagy a fejvadászok mindössze fél percet szánnak egy-egy önéletrajzra, s akár egy pillanat alatt dönthetnek a jelentkezők sorsáról.

A Budapest Banknál igen ritkán, de előfordul, hogy első ránézésre nemet mondanak egy önéletrajzra. „A helyesírási hibáktól hemzsegő, kézzel írott, egyszerűen megfogalmazott pályázat emberileg megindító, mert látszik, hogy a jelölt minden lehetséges helyen próbálkozik. Ennél a cégnél azonban ilyen módon esélytelenül” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Medvey Leila HR-menedzser. Hozzátette: meggyőző tartalommal ki lehet küszöbölni a formai hiányosságokat. A Magyar Postánál az első szűréskor az a legfontosabb szempont, hogy kik felelnek meg a pályázati kiírásnak. Papp Ildikó, a humánpoltikai osztály munkatársa gyakori hibaként említi, hogy a jelentkezőknek nincs megfelelő végzettségük a betöltendő álláshoz.

A magyarországi cégek többsége az amerikai típusú önéletrajzot látja szívesebben, amely vázlatosan, pontokba szedve ad képet a jelentkezőről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy túlzottan szűkszavúnak kell lennie. Semmitmondó, ha a pályázó a korábbi munkahelyei megjelölésénél csak a cégek nevét, és az ottani beosztását közli – hívja fel a figyelmet Farkas Zsolt. Például, ha valaki korábban értékesítőként dolgozott, érdemes összefoglalnia, milyen cégekkel állt kapcsolatban, hány beosztottja volt, illetve hány százalékkal növelte munkájával a cég bevételét. Célszerű az önéletrajzban a jelenből a múltba tartó időrendi sorrendet követni, mert a szakemberek legfőképpen a legutóbbi munkakörben szerzett tapasztalatokra kíváncsiak, mivel azok a legfrissebbek, így a leginkább hasznosíthatóak.

A pályakezdőknek Pechlof Júlia, az A-DC Humánerőforrás Tanácsadó Iroda munkatársa azt javasolja, hogy korábbi munkahelyek hiányában a tanulmányi eredményüket, ösztöndíjakat, diákönkormányzati tevékenységüket tüntessék fel, persze csak akkor, ha azok lényegesek a kiszemelt állás betöltéséhez. Ha valaki virágkötő szeretne lenni, felesleges a matekversenyen elért eredményeiről beszámolnia. A lapunknak nyilatkozó Gellai Ildikó egyetemi évei alatt 3-4 különböző pénzügyi cégnél dolgozott gyakornokként, és diplomájának kézhez vétele után szinte azonnal munkába is állt. Véleménye szerint azért sikerült ilyen rövid idő alatt elhelyezkednie, mert fiatal diplomásként már 1 év szakmai tapasztalatot tudhatott maga mögött, amit a munkaadók is elismertek. Óva intenek a szakértők az előszeretettel használt töltelékszavaktól: a „kiváló kommunikációs- és alkalmazkodóképesség”, a „kitűnő csapatjátékos”, „nyitott”, „érdeklődő” jelzők nem színesítik, hanem sablonossá teszik az irományt. Érdemes inkább az adott szakterületen használható pozitív tulajdonságokat kiemelni.

Külföldön is más-más a módi
Franciaországban ugyan az önéletrajzot számítógéppel írják, a kísérő levelet kézzel írva kell leadni, csakis francia nyelven. Érdemes fényképet csatolni, diplomamásolatot viszont csak akkor, ha kérik. Németországban egy pályázási mappát kell beadni, ami kísérőlevélből, önéletrajzból, aktuális fotóból és különböző igazolásokból áll, amelyek tanúsítják a továbbképzésen való részvételt, külföldi tapasztalatot, gyakornoki munkát. Angliában a rövid, lényegre törő önéletrajz a befutó, amiben kerülendő a vallási hovatartozás, és a családi állapot taglalása. Nagyon fontos viszont az ajánlólevél, melyet volt munkaadónktól kell kérni, és célszerű angolra fordítani.

A tömör önéletrajz felépítése

Személyes adatok

Iskolák
– Célszerű mindig a legmagasabb iskolai végzettséget kiemelni
– A végzettség eredménye nem fontos, kivéve, ha egészen kiváló
– Feltétlenül fel kell tüntetni a végzettség fokozatát, a képesítés jellegét, az oktatási intézmény nevét

Munkahelyek
– Időben visszafelé célszerű rendezni
– Hangsúlyozni az állás szempontjából fontos tapasztalatokat
– Nem érdemes megemlíteni a megpályázott állás szempontjából lényegtelen tevékenységeket. Ebben az esetben az egyes állomások közé érdemes évszámot írni

Készségek:
– Négy-öt pontos felsorolás például a nyelvtudásról, a számítógépes ismeretekről, jogosítványról. Ha szükséges, a képesítés fokozatát is érdemes részletezni

Érdeklődési kör:
– Hobbi, sport, zene, ha fontos, az elért eredmények, de ne legyen túlzottan terjedelmes ez a rész

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!