Hírek

2007.11.17. 16:53

Megéri képviselni az országot

Mindenki akarna változtatni, de könnyen lehet, hogy sokadszori nekifutásra sem történik ismét semmi: nagyjából ez a helyzet a parlamenti képviselői költségtérítések rendezése, a kifizetés átláthatóvá tétele kapcsán.

Europress-összeállítás

Kudarcba fulladt a parlamenti képviselők juttatásáról szóló ötpárti egyeztetés. Csupán abban tudtak megegyezni: a jelenlegi helyzet rossz, a megoldás egyelőre mégis ennek a fenntartása.

Az alaphelyzet jelenleg az: a viszonylag alacsony képviselői tiszteletdíj mellé – alapjáraton 220 ezer forint jár a honatyáknak, melyeket a különféle pótdíjak, így a frakcióban vállalt tisztségekért, bizottsági vezetésért vagy tagságért járó pluszpénzek egészítenek ki – magas költségtérítés jár, mellyel az országban egyedülálló módon nem kell semmilyen formában elszámolniuk a képviselőknek. A kapott költségtérítés mértékét a képviselők lakhelye és a Budapest közötti távolság alapján állapítják meg, az Országgyűlés emellett a honatyák szállásköltségeihez is hozzájárul – már amennyiben az adott képviselőnek nincs a fővárosban lakása.

A helyzet tarthatatlanságát – vagyis azt, minden adózó közül kizárólag a honatyákra nem vonatkoznak az átláthatósági szabályok – látva Gyurcsány Ferenc kormányfő a közelmúltban azt jelentette be: a kérdés rendezésére népszavazást kezdeményeznek. A szocialista elképzelésen később a koalíciós partner finomított: a liberális párt nem támogatta a referendum ötletét, ellenben pártközi egyeztetést javasolt a kérdésben. A delegációk tárgyalóasztalhoz is ültek, hogy aztán e hét közepén eredmény nélkül álljanak fel attól.

A megbeszélésekre egyetlen konkrét javaslat érkezett, mégpedig az MSZP-é: a párt azt javasolta, vonják az adó- és járulékköteles körbe a nagyobb tételt jelentő utazási költségtérítést, mégpedig úgy, hogy ezzel egyidőben a képviselői alapdíjat a háromszorosára – egészen pontosan a köztisztviselői illetményalap 18-szorosára – emelik, csökkentik viszont a pótdíjak összegét, és a lakhatási támogatást is számlakötelessé teszik. Ez a jelenlegi illetményalappal számolva bruttó 662 ezer 800 forintos alapdíjat jelentene.

A keddi egyeztetésről a pártját képviselő, és a javaslatot is jegyző Göndör István frakcióvezető-helyettes csalódottan távozott: „nem folytatódnak a tárgyalások, mert nincs miről” – mondta a szocialista politikus. Göndör a fentiekkel azt kommentálta, hogy a Fidesz nem támogatta pártja javaslatát: Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt közölte, támogatják ugyan a kérdés rendezését, de nem úgy, hogy a képviselői fizetést a háromszorosára emelik. A politikus szerint ugyanis ez a megoldás csakúgy, mint a jelenlegi átláthatatlan rendszer, egyaránt elfogadhatatlan, ráadásul a szocialista elképzelés évi 2,5 milliárd pluszkiadást jelentene az adófizetőknek.

Répássy az MDF-es Hock Zoltánnal egyetértésben azt javasolta: az MSZP vonja vissza javaslatát. Alternatív megoldással nem jelentkeztek, ám jelezték: nyitottak a további tárgyalásokra. Úgy tudjuk, a párt vezetésén belül elutasították, a koalíció mellett szavazzanak a díjak emelésével kapcsolatban – az ehhez módosítandó törvény kétharmados, így módosíthatatlen ellenzéki támogatás nélkül – , mivel az ilyen együttszavazás rossz fényt vetne a pártra.

Az MSZP-frakció hamarosan dönt arról, visszavonják-e az országgyűlési  képviselők javadalmazásának átláthatóságáról szóló  törvényjavaslatot – közölte másnap Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője hozzátette, a cél maradt, vagyis átláthatóvá kell tenni képviselői jövedelmeket és meg kell szüntetni a számla nélküli költségtérítést.

Ezzel közel egyidőben Szili Katalin arra kérte fel a parlament gazdasági vezetését, hogy soron kívül egyeztesse minden képviselővel azokat az adatokat, amelyek alapján költségtérítési átalányt és szállásköltség-térítést kapnak. Kérdés, ez mire lesz elég: a honatyáknak ugyanis még azt sem kell dokumentumokkal igazolniuk, hogy valósak-e az általuk

Mindenki jól jár....

A képviselők és képviselőcsoportok az az Országgyűlés költségére tanácsadói csoportot hozhatnak létre.A frakciók a törvényben meghatározott számú háttérmunkás fizetését kapják meg. Képviselőnként további egy személy alkalmazásának pénzügyi feltételeit biztosítja a parlament. Minden egyes képviselő jelenleg 132 ezer 480 forintot számolhat el munkatársa után. Bár személyes munkatársával a szerződést maga a képviselő köti meg, a vonatkozó törvényt idézve: „az alkalmazással, illetőleg a vállalkozással járó, jogszabályon alapuló nyilvántartási, bejelentési és elszámolási kötelezettségeket az Országgyűlés hivatali szervezete teljesíti.”

bemondottak.

Utazási költségtérítések

Utazási költségtérítésként Budapest területén lakó honatya esetén havi 154560 forint, 50 kilométeren belüli lakhely esetén  187680, 50 és 100 között 220800, 100 és 150 között 253920, 150 és 200 között 287040, 200 és 250 között 320160, 250 kilométeren túl pedig 353280 forint jár a képviselőknek. Egy budapesti képviselő – ha a költségtérítést valóban utazásra költi – a jelenlegi benzinárakkal számolva több mint 500 liter benzint vehet meg, mellyel egy átlagos autót tízszer meg lehet tankolni. A 250 kilométeres távolságon kívül lakók már rosszabbul járnak, de az ő juttatásuk is elég azért még arra, hogy egy átlagos (8 liter/100 kilométer) fogyasztású autóval a hónap minden napján, így szombat és vasárnap is, oda-vissza utazhassanak lakóhelyük és a Parlament között.

Szállásköltségek

A szállásköltségek támogatásához havi 110 ezer forintot lehet felvenni: ehhez mondössze annyi kell, hogy a képviselő nyilatkozzon arról, van-e a fővárosban, vagy saját választókerületében, listás bejutás esetén megyéje székhelyén a nevén lévő ingatlan. A honatyák ebben az esetben is azt mondanak, amit csak akarnak, hiszen még vagyonnyilatkozataikkal sem veti össze bemondásaikat senki. A fenti összegből egyébként egy átlagos, másfél szobás lakás bérleti díja a fővárosban is bővel kijön. Ha például egy fővárosi képviselő mindössze annyit tesz, hogy kiköltözik egy Budapest közeli településre, teljes joggal jut havi 143 ezer forintos pluszpénzhez (szállás+utazási költségtérítési különbözet).

Fizetések.....

A képviselői alapdíj jelenleg 220 ezer forint: ehhez a különböző tisztségek betöltésével további kiegészítésekhez lehet jutni. Így például bizottsági tagságért további 154560, bizottsági elnökségért 264960 ezer forint jár, a frakcióvezetők a bizottsági elnöki pótdíjat, míg helyetteseik pótdíjként a képviselői alapdíjat kapják meg. Az Országgyűlési tisztséget betöltő képviselők ennél is magasabb díjazásban részesülnek alapfizetésükön felül: az alelnökön 397440, míg a jegyzők 154560 forintos pluszpénzt kapnak. Az Országgyűlés elnöke bruttó 1 millió 435 ezer forintot vihet haza.

....és más juttatások

A képviselők a tiszteletdíjon és a költségtérítések kívül további ingyenes szolgáltatásokra jogosultak. Így például nem kell fizetni a hivatali rendszeren keresztül igénybe vett, munkájukhoz szükséges postai és távközlési szolgáltatásokért (telefon, internet). A képviselők szolgálati laptopot is igénybe vehetnek. A törvény szerint a képviselő kérésére az Országgyűlés költségére telefonvonal építhető ki a képviselő lakásán, ám a díjat már a képviselőnek kell fizetnie. A honatyák számára az egészségügyi ellátásról is az Országgyűlés gondoskodik.

Sokat fizetnek a megyék

A Parlament honlapja alapján jelenleg a Heves megyei képviselők kapják a legkevesebb tiszteletdíjat: átlagosan 383352 forintot. Ez az összeg a Baranya megyei honatyáknál a legmagasabb, ott átlagban 431209 forintot kap egy képviselő. Ha a különböző költségtérítéseket is belevesszük a számításba, akkor Vas megyében kapják a legtöbbet: átlagosan 859893 forintban részesülnek az ottani politikusok.

Ha a kompenzációk közül csak a szállásköltség-térítést vizsgáljuk, akkor azzal szembesülünk, hogy hét megyében is felveszi az összes képviselő a legmagasabb, 110400 forintos összeget. Ezek a megyék: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Zala. A felsoroltak közül Fejér és Komárom-Esztergom megye Budapesttől való távolsága ugyanakkor minden további nélkül lehetővé tenné az ingázást.

Az ingázást illetően Hajdú-Bihar megye lehet a csúcstartó, ugyanis a Budapesttől való távolság alapján kapott kötségtérítési átalányt itt veszik igénybe a leginkább, egy képviselőre átlagosan 318090 forint jut, ami felülmúlja az összes többi megye adatait, és több mint kétszerese a budapesti képviselők egy főre jutó átlagos költségtérítési átalányának.

Budapesten a lista szerint egyébként sincsenek kiemelkedő anyagi helyzetű képviselők. A Parlament internetes oldalán is rögzített tizenegy, egymillió forint felett kereső képviselő közül egy sem fővárosi.

A focicsapatnyi milliomos közül hárman származnak Borosod-Abaúj-Zemplén megyéből, ketten Bács-Kiskunból, egy-egy politikus pedig baranyai, győr-moson-soproni, jász-nagykun-szolnoki, somogyi, vas megyei, valamint zalai illetőségű.

A lista élén a pécsi Szili Katalin foglal helyet. A szocialista házelnök ezt a pozíciót majd másfél milliós házelnöki tiszteletdíjának köszönheti. Őt Varga Mihály fideszes politikus, volt pénzügyminiszter követi, aki jelenleg 1148160 forintot keres, költségtérítésekkel együtt.

Ha a kompenzációk közül csak a szállásköltség-térítést vizsgáljuk, akkor azzal szembesülünk, hogy hét megyében is felveszi az összes képviselő a legmagasabb, 110400 forintos összeget. Ezek a megyék: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Zala. A felsoroltak közül Fejér és Komárom-Esztergom megye Budapesttől való távolsága ugyanakkor minden további nélkül lehetővé tenné az ingázást.

Az ingázást illetően Hajdú-Bihar megye lehet a csúcstartó, ugyanis a Budapesttől való távolság alapján kapott kötségtérítési átalányt itt veszik igénybe a leginkább, egy képviselőre átlagosan 318090 forint jut, ami felülmúlja az összes többi megye adatait, és több mint kétszerese a budapesti képviselők egy főre jutó átlagos költségtérítési átalányának.

Budapesten a lista szerint egyébként sincsenek kiemelkedő anyagi helyzetű képviselők. A Parlament internetes oldalán is rögzített tizenegy, egymillió forint felett kereső képviselő közül egy sem fővárosi.

A focicsapatnyi milliomos közül hárman származnak Borosod-Abaúj-Zemplén megyéből, ketten Bács-Kiskunból, egy-egy politikus pedig baranyai, győr-moson-soproni, jász-nagykun-szolnoki, somogyi, vas megyei, valamint zalai illetőségű.

A lista élén a pécsi Szili Katalin foglal helyet. A szocialista házelnök ezt a pozíciót majd másfél milliós házelnöki tiszteletdíjának köszönheti. Őt Varga Mihály fideszes politikus, volt pénzügyminiszter követi, aki jelenleg 1148160 forintot keres, költségtérítésekkel együtt. Mindenki jól jár.... A képviselők és képviselőcsoportok az az Országgyűlés költségére tanácsadói csoportot hozhatnak létre.A frakciók a törvényben meghatározott számú háttérmunkás fizetését kapják meg. Képviselőnként további egy személy alkalmazásának pénzügyi feltételeit biztosítja a parlament. Minden egyes képviselő jelenleg 132 ezer 480 forintot számolhat el munkatársa után. Bár személyes munkatársával a szerződést maga a képviselő köti meg, a vonatkozó törvényt idézve: „az alkalmazással, illetőleg a vállalkozással járó, jogszabályon alapuló nyilvántartási, bejelentési és elszámolási kötelezettségeket az Országgyűlés hivatali szervezete teljesíti.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!