Hírek

2007.11.27. 18:02

Ketyeg az AIDS-bomba

A világszerte javuló adatok ellenére az európai HIV-fertőzöttek száma az utóbbi években csaknem megkétszereződött - derült ki egy brüsszeli AIDS-konferencián.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az elmúlt tíz évben Európában több mint 300 ezer ember halt meg a túl későn végzett szűrés miatt
[/caption]Riasztó adatok láttak napvilágot a kedden lezárult brüsszeli AIDS-konferencián. Miközben az indiai és a Szaharától délre fekvő országok mutatói már kedvezőbb képet mutatnak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójának 53 országában csak tavaly több mint 87 ezer új esetet diagnosztizáltak. Európában és Közép-Ázsiában jelenleg mintegy 2,4 millió HIV-fertőzött él, 760 ezer beteg az EU-ban. 1996 óta a Nyugat-Európában évente regisztrált új fertőzöttek száma megduplázódott, ahogyan ennyi idő alatt az európai HIV-fertőzött felnőttek és gyermekek összlétszáma is csaknem kétszeresére emelkedett.

Noha az orvostudomány az egykor halálos betegséget mára kezelhetővé változtatta, a szűrés terén komoly hiányosságok tapasztalhatóak: Európában átlagosan minden második fertőzött nem tud betegségéről, egyes országokban ez az arány eléri a 70 százalékot is. Ez azt eredményezi, hogy „az elmúlt tíz évben Európában több mint 300 ezer ember halt meg a túl későn végzett szűrés miatt” – mondta Jens Lundgren, a Koppenhágai Egyetem egészségtudományi tanszékének professzora. A késői diagnózis azonban nem csak a megbetegedett halálos ítélete lehet, hanem AIDS-robbanást is előidézhet, hiszen a betegségükről nem tudók akaratlanul is továbbadhatják a vírust: esetükben ennek valószínűsége három és félszer nagyobb.
Az elsősorban szexuális úton terjedő betegség Kelet-Európában – az újonnan diagnosztizált esetek kétharmadában – az intravénás droghasználatra, a nem steril tűk alkalmazására vezethető vissza. Észtországban kritikus a helyzet: egymillió lakosra 504 új HIV-fertőzés jutott tavaly, ami az európai átlag ötszöröse – közölte az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ. „Az ötven európai országban tavaly észlelt 86 912 új HIV-fertőzés több mint kétharmada a szovjet utódállamokra jutott” – tette hozzá Jakab Zsuzsanna, a központ vezetője. Észtországot Ukrajna, Oroszország és Portugália követi a fertőzöttség terjedési ütemét illetően.

Magyarország jelenleg - ha lehet ilyet mondani - meglepően kedvező helyzetben van a HIV-fertőzöttek számát illetően: 300 beteget kezelnek, gyógyszereik évente 2 milliárd forinttal terhelik az Egészségbiztosítási Alapot. 1985 óta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentése szerint 1453 HIV-pozitív beteget szűrtek ki nálunk. Évente egyébként 70-100 új megbetegedésre derül fény, idén eddig 87 új esetet regisztráltak. Berencsi György virológus szerint megjósolhatatlan, bekövetkezik-e nálunk az Észtországihoz hasonló AIDS-robbanás, az OEK szakértője azonban számos kedvezőtlen változásra hívta fel a figyelmet. „Az egyik legnyugtalanítóbb probléma, hogy az adatvédelem lehetetlenné teszi a betegek utánkövetését – mondta lapunknak Berencsi György – a szűrések anonimitása miatt jelenleg 158 emberről tudjuk, hogy HIV-fertőzött, de egyszerűen kiestek az ellátórendszerből. Így nem lehet megkezdeni kezelésüket”. Azok, akik önként mennek el szűrésre, az esetek jelentős részében közvetlenül a félrelépés után, pánikszerűen teszik ezt, pedig a megfertőződéstől számított 6 héten belül semmi értelme a vizsgálatnak. Ennyi időre van ugyanis szüksége a szervezetnek, hogy a vírus ellen annyi ellenanyagot termeljen, ami kimutathatóvá teszi a fertőzést. „A rendszerváltásig ingyenes volt a HIV-szűrés, évente mintegy 100 ezer embert meg is szűrtünk“ – mondta Berencsi György. Azóta folyamatosan csökkent az erre fordítható keret, idén pedig már a legtöbb helyen fizetni kell a vizsgálatért.

Afrikában megállt a vírus terjedése

Az ENSZ adatai szerint idén világszerte 2,5 millió új AIDS-beteget diagnosztizáltak, közülük 2,1 millió felnőtt, 420 000 pedig gyerek. A betegség 2007-ben 2,1 millió életet követelt, 1,7 millió felnőttét és 330 ezer gyermekét. Egyes afrikai országokban a lakosság negyede HIV-hordozó, azonban Fekete-Afrikában az utóbbi években a békefenntartók és különböző segélyszervezetek tevékenysége nyomán a WHO legfrissebb jelentése szerint Afrikában megállt a vírus terjedése.

Bánky Bea Afrikában megállt a vírus terjedése Az ENSZ adatai szerint idén világszerte 2,5 millió új AIDS-beteget diagnosztizáltak, közülük 2,1 millió felnőtt, 420 000 pedig gyerek. A betegség 2007-ben 2,1 millió életet követelt, 1,7 millió felnőttét és 330 ezer gyermekét. Egyes afrikai országokban a lakosság negyede HIV-hordozó, azonban Fekete-Afrikában az utóbbi években a békefenntartók és különböző segélyszervezetek tevékenysége nyomán a WHO legfrissebb jelentése szerint Afrikában megállt a vírus terjedése.

Az elmúlt tíz évben Európában több mint 300 ezer ember halt meg a túl későn végzett szűrés miatt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!