Hírek

2007.11.30. 14:17

Amerika embert küld a Marsra és a Holdra is

Az amerikai űrügynökség Houstonban ismeretetett tervei szerint a mintegy 400 tonnásra tervezett űrszerkezet 2031 februárjában indulna el a vörös bolygó felé: a hatrminc hónaposra tervezett küldetésben „minimális” személyzet venne részt.

Tibay G.

A Mars-űrhajót föld körüli pályán szerelik majd össze: az alkatrészeket a NASA által jelenleg fejlesztett teherszállító rakétával, az Ares V-tel juttatják majd a világűrbe.  A NASA magát az utazást a Földről a Marsra hat-hét hónapos időtartamúra tervezi. Hogy azonban a tervezés korai fázisában vannak, mi sem jelzi jobban, mint a költségek vitás volta: a várható ráfiordításokat 20-450 milliárd dollár közöttire jelentették be. A teherszállító egységet és a marsi bázis alapját külön, 2028-ban és 2029-ben indítanák útnak, legénység nélkül. Ahogyan a BBC NASA forrásokra hivatkozva írja: az űrhajósok a bolygó felszínén maguk termelnék meg zöldségeiket és gyümölcsüket. Az asztronauták 16 hónapot töltenének a vörös bolygó feszínén, nukleáris erőműből nyerve az energiát. A felszíni bázis zárt láncú önfenntartási rendszerrel működne: újrafelhasználnák a kapszula vizét és levegőjét.
 
A NASA-nak ugyanakkor számos további kihívással kell szembenéznie: huzamos ideig meg kell védeniük például űrhajósaikat a mélyűrben és a Mars felszínén őket érő sugárzástól. Ugyancsak megoldandó egészségügyi ellátásuk: az orvosi eszközöket és az esetelegesen felhasználandó gyógyszereket is magukkal kell vinniük. A misszióra amerikai közlés szerint a Hold felszínén építendő bázison gyakorlatoznak majd. George W. Bush amerikai elnök 2004 januárjában jelentette be, hogy az USA 2020-ig ismét embert küld a Holdra, a következő állomás pedig a Mars lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!