Hírek

2007.10.18. 14:09

Hűségesek a magyarok a bankjukhoz

T. M.

A magyar internetezők ritkán használják bankolásra a világhálót, és a pénzkiadó automatákat is a nemzetközi átlagnál  ritkábban veszik igénybe – derül ki a Nielsen 46 országban, köztük Magyarországon végzett online kutatásából. Mivel a fiókhasználat is elmarad az átlagostól, megállapítható, hogy a magyarok általában ritkábban érintkeznek bankjukkal, mint a vizsgált országok többségének lakói.

Ugyanakkor jellemző a magyarokra, hogy hűségesek a bankjukhoz. Megkérdezettek majdnem fele nagyon lojálisnak érzi magát fő pénzintézetéhez, és további egyharmad is pozitív viszonyról beszél. Ez a nemzetközi átlaghoz képest kedvezőbb megítélést tükröz.

A net magyar használóinak mindössze 48 százaléka bonyolítja le bankügyleteit, legalább havonta egyszer a weben keresztül. A netbankot nem használó magyarok kétharmada azonban azt gondolja, hogy a jövőben ügyfél lesz ebből a szempontból is. A kutatásba bevont országokban a válaszadók közel 70 százaléka intézi pénzügyeit netbankon keresztül. Kiemelkedik az észtek, norvégok és finnek 90 százalékot meghaladó aránya.

Pénzfelvételnél Magyarországon kiugróan magas azok aránya (35 százalék), akik havonta két-háromszor használnak automatát, ugyanakkor világszerte jellemző a heti, vagy akár hetente többszöri pénzfelvétel is. A bankjegykiadó automaták használata legelterjedtebb Szingapurban, ahol a válaszadók 95 százaléka havonta legalább egyszer ATM-nél vesz fel pénzt. Európában 90 százalékos vagy annál nagyobb mutatót Portugáliában és Ausztriában regisztráltak.

Bankfiókba a magyar internetezők havi egy alkalomnál is ritkábban járnak – ez szintén ritkább kapcsolatot jelent a világban jellemzőnél. A bankfiókokat legnagyobb arányban a mexikóiak (78 százalék) keresik fel. Európában pedig az írek, spanyolok és britek (58-64 százalék).
A bankügyek telefonon történő intézését még nem próbálta ki a magyar válaszadók kétharmada. Jelentős hányaduk azonban elképzelhetően tartja, hogy a jövőben ezt a szolgáltatást is igénybe veszi. A megkérdezett internetezők 17 százaléka mondja azt, hogy havonta legalább egyszer tárcsáz telebankot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!