Hírek

2007.10.19. 16:56

Gyurcsány és Fico egy kávé mellett öntötte ki a szívét

Őszintének és egyenesnek nevezte a kormányszóvivő azt a húszperces beszélgetést, amelyet csütörtök késő este, az EU-csúcs tárgyalásai között folytatott a magyar és a szlovák miniszterelnök Lisszabonban

M. L.

Őszintének és egyenesnek nevezte a kormányszóvivő azt a húszperces beszélgetést, amelyet csütörtök késő este, az EU-csúcs tárgyalásai között folytatott a magyar és a szlovák miniszterelnök Lisszabonban. Konkrét eredménynek nevezhető, hogy Gyurcsány Ferenc és Robert Fico megegyezett: felkérik Kiss Péter kancelláriaminisztert és Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettest, hogy belátható időn belül készítsenek elő egy találkozót a két miniszterelnök között.

Ezzel szemben Robert Ficoban kevésbé hagyott nyomot a találkozó. Pénteken a TASR szlovák hírügynökségnek a kormányfő úgy nyilatkozott, ilyen informális találkozója 14 is volt aznap, és „nem Gyurcsány miatt jött” a portugál fővárosba. Elmondta, hazája Magyarországgal jó viszonyt akar fenntartani, de nem fogják elnézni, hogy a Szlovák Köztársaság belügyeibe „beavatkozzanak”.

Abban viszont a szlovák és a magyar álláspont is megegyezett, hogy az európai uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozója utáni kávézáson minden olyan kérdés szóba került, amely a két fél szívét nyomja.

Gyurcsány Ferenc vélhetően a pozsonyi parlament szeptemberi döntését említette meg, a Benes-dekrétumokról. Fico pedig a Magyar Gárda erősödését vetette kollégája szemére. A szlovák kormányfő már a találkozó előtt heves kirohanást intézett a Gárda ellen, s kilátásba helyezte, ha valaki efféle gárdatagokkal lépne Szlovákiába, „azokat gyorsan ráncba szednék”.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Csáky Pál szerint Gyurcsány látogatását alaposan elő kell készíteni, hogy Pozsony valóban akar-e pozitív elmozdulást a szlovák-magyar viszonyban, vagy csak propagandacélokra kívánja felhasználni a miniszterelnöki találkozót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!