Hírek

2007.07.06. 05:55

Vitorlát bontanak a hírességek

A megszállott vitorlázók számára a nyár maga a mennyei paradicsom. A Balatonon és a közeli Adrián számtalan hajós – köztük neves művészek, előadók – élvezheti a végtelen víz adta szabadságot.

BAMA

Ki ne hallott volna a „nagy öregekről”, akik hódolnak a nagyszerű vízi szenvedélynek? Bujtor István régóta a Balaton szerelmese. Az ötszörös vitorlázó magyar bajnok a saját – és a nézők – örömére most éppen a szintén vitorlázó különc nyomozó, Ötvös Csöpi legújabb kalandját forgatja.

Szerednyei Bélának igazi otthona lett a hajója. Budapestről lejár a kikötőben pihenő, ringatózó csodához, ha igazán jól akar aludni. Tizenhét éves korától a víz bűvöletében él, 2004-ben lett igazi kapitány. Egyedül, párban vagy barátokkal vitorlázik, szinte mindegy számára, csak az a fontos, hogy érezze a hajó mozgását a lába alatt.

Koós János 1968-ban, egy előadókörút során vált a magyar tenger rabjává. Családos emberként sem mondott le a hajókázás örömeiről, gyermekei pici koruktól otthon érezték magukat a vízi lakásban. Azóta közös szenvedélyük lett a vitorlázás. Áprilisban apa és lánya kettesben utazott az Adriai-tengerre. Réka régi álma teljesült: a valódi tengeren is kipróbálhatta, mennyire jó kormányos.

De az „őshajósok mellett a közelmúltban új sztárarcok is feltűntek a hullámokon. Nagy szorgalommal gyakorol újabban a Balatonon Hujber Ferenc és Gáspár Győzike. Bár soha nem vitorláztak, idén be akarnak nevezni az európai vitorlássport egyik legrangosabb versenyére, a 39. Balatoni Kékszalag versenyre. Buzgón ismerkednek a hajóval, a szabályokkal. Feri lelkes társra talált a feleségében, Cyntiában, Győzike pedig csak a mentőmellényben bízik, úszni ugyanis nem tud.

Aztán ott van Kóbor János, az Omega népszerű énekese, ő is imád vitorlázni a Balatonon, és újabban a soproni színház korábbi színész-igazgatója, Szilágyi Tibor is feltűnt a próbálkozók között. Utóbbi gyakran megfordul az Adriai-tengeren is, szinte minden nyáron vízre száll a kellemes környezetben, hogy a horvát szigetek között hozza és vigye barátait.

A 2007-es balatoni Kékszalag verseny más lesz, mint a korábbiak, ugyanis a kétnapos bajnokságot egy négynapos tóparti fesztivál teszi még érdekesebbé. A versenyrendezőknek idén nem csak a verseny lebonyolítása volt a céljuk, hanem az is, hogy a közönségnek testközelből is bemutassák a hajókat, és az érdeklődők megismerkedhessenek a vitorlázókkal. A Kékszalag 2007-ben július 6-án reggel kezdődik, de a programok ekkor már javában zajlanak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!