Hírek

2007.04.02. 18:23

Zárás előtt a Gyermekkórház

Nem került lakat a svábhegyi gyermekkórház főkapujára, a beteg gyerekeken tegnap is elvégezték a vizsgálatokat, mégis szomorú csönd telepedett az épületre.

Bánky Bea

Percenként csörög a telefon a Svábhegyi gyermekkórházban. Asztmás, tüdőgyulladásos gyerekek szülei érdeklődnek: „hová mehetek legközelebb, doktor úr, jöhetek ugyanide felülvizsgálatra?” Bár az évi mintegy tízezer fekvőbeteget ellátó kórház megszűnés alatt áll, a betegek ellátása nem sérülhet, ezért Svábhegyen fogadják még őket és az előjegyzett vizsgálatokat is elvégzik.

Az épületben ezért látszólag minden megy a normális kerékvágásban: orvosok, műtősök, ápolók sürgölődnek a folyosókon, a vizsgálókban. A betegszobákban pedig óvodás- és kisiskoláskorú gyerekek szüleikkel várják a vizsgálatok eredményeit. „Háromhavonta kell vizsgálatokra járnunk, de nem tudjuk, legközelebb hová fordulhatunk – osztja meg velünk aggodalmait Baloghné Süveg Anikó, akinek tegnap vették fel a fekvőbeteg osztályra két kislányát – a két éves csöppségnek krónikus hörghurutja van, a kisebbik is fullad, de még nem tudni, mi baja. Váciak vagyunk és csak remélhetjük, hogy nem Szegedre kell vinnünk őket legközelebb.”

Egy másik anyuka nyolcéves légcsőszűkületes kisfiával, Marcival érkezett kontroll-vizsgálatra. Kisfia már minden ágyon feküdt, ami a kórteremben található. „A doktornő szerint ki fogja nőni betegségét, remélem, igaza lesz, mert nem tudjuk, hogy hová megyünk, ha nem ez történik. A gyógyszert ugyan bármelyik kórházban megkaphatja, de a friss levegő is sokat számít.” – mondja.

„A legtöbb nehézséget az okozza, hogy országos intézményként nehéz bezsúfolódni területi kórházakba” – mondja Baktai György, a főigazgató főorvos helyettese. Nógrád és Heves megyében csupán egy-egy gyermek-tüdőgyógyász praktizál, innen a szülők többsége az országos intézetbe vitte gyermekét gyógyulni.

„Egyedül a gyermekkardiológiai osztály sorsa biztos, amelyik átkerül a Gottsegen György Országos Kardiológiai  Intézetbe, de a pulmonológiai-allergológiai és a fejlődésneurológiai részlegek jövője még bizonytalan” – mondja Baktai György. Az ezeken az osztályokon kezelt kis betegeket elméletileg a Heim Pál Kórház, a Semmelweis Egyetem klinikája vagy a súlyponti János Kórház fogadhatná a jövőben. A tiszta levegőt viszont elveszik a gyerekektől, pedig akad olyan anyuka, aki Svábhegy felé pontosan meg tudja mondani, hogy melyik kanyarban csillapodik a kicsi asztmás rohama.

A Schöpf-Merei kórházban tegnap is született kisbaba, a változás itt annyi, hogy 130 ezer forintot fizettek a szülők a gazdasági társasággá alakuló kórháznak. Garamvölgyi György, a Schöpf-Merei kórház igazgatója kezdetben ezer szülésszámra számít, amely 5–6 százalékkal emelkedhet évente. „Orvosszakmai kérdés, hogy császármetszéssel születik-e a baba, ezért ugyanakkora árat állapítottunk meg, mint a természetes szülésnél” – mondta a főigazgató.

Április 1-jével minden idők legnagyobb kórházrombolása kezdődött – jelentette ki Mikola István. A Fidesz egészségpolitikusa azt mondta, 5500-6000 egészségügyi dolgozó és 1000-1500 orvos keres új állást, miután elsejével 16 ezer aktív kórházi ágy szűnt meg. A politikus emlékezetett arra, hogy 12-14 kórház megszünteti az aktív betegellátást, további  70-80 intézményt pedig „padlóra küldött” az egészségügyi tárca.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásával kapcsolatban Mikola azt mondta: annak bezárása mögött a  szcientológiai egyház áll. A volt egészségügyi miniszter mind tegnapi sajtótájékoztatóján, mind a Parlamentben idézett az egyház napokban megjelent folyóiratából, melyben – szavai szerint – a szekta „globális támadást” intézett a pszichiátriai szakma ellen, személyesen megfélemlítve a pszichiátereket.

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke  „képtelen állításnak” nevezte az OPNI-val kapcsolatban mondottakat. Szerinte Mikola István nem tud szabadulni az  összeesküvés-elméletektől, ez az új ötlet pedig azt jelentheti, hogy  nem sikerült bizonyítani az ingatlanspekulációs teóriát.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter nem kommentálta a szcientológus vádat, helyette arra kérte Mikola Istvánt: népriogatás helyett inkább menjen el ismét a minisztériumba hozzá, és szakpolitikai kérdésekről beszélgessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!