Hírek

2007.04.29. 17:29

Védjegyek a jó termékekért

A védjegyek segíthetnek a fogyasztóknak abban, hogy csak megbízható termékeket vásároljanak. Az emblémákat csak olyan gyártók használhatják, amelyek megfelelnek a szakmai kritériumoknak.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="190"] A védjegyes termékeket szigorú ellenőrzés alá vetik, ezért ajánlott a fogyasztásuk- fotó: Kallus György
[/caption]Nincs könnyű dolga annak a vásárlónak, aki a széles árukínálat mellett a jó minőségű termékeket szeretné megtalálni. Az elmúlt időszak élelmiszerbotrányai miatt egyre inkább érdekli a fogyasztókat, hogy a termék, amit megvesznek honnan származik, és megbízható-e. Ennek megválaszolásában segíthetnek a védjegyek, amelyek csak olyan termékekre kerülhetnek fel, amelyeknek megfelelő a minőségük.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel 1998 óta találkozhatnak a vásárlók. Minden olyan gyártó cég jelentkezhet a védjegy használatára, amelynek magyarországi a székhelye. Nem feltétel, hogy minden felhasznált alapanyag magyar legyen, mivel vannak olyan hozzávalók, amelyeket itthon egyáltalán nem lehet beszerezni – mondta el érdeklődésünkre Pál József, a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet működtető Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. Jelenleg több mint kétszáz terméken található meg a védjegy, s ez a szám egy-két év alatt elérheti a háromszázat. Elsősorban kis- és középvállalatok jelentkeznek, minőségi termékeikkel.

Egy szakmai testület dönt arról, hogy megfelelő-e az adott termék kémiai, fizikai szempontból. Emellett vizsgálják például az adott élelmiszer színét, ízét, illetve, hogy tartalmaz-e káros anyagokat. Ha a termék nem felel meg a komplex vizsgálaton, akkor elutasítják a gyártó cég jelentkezését. A védjegyet elnyert termékeket nemcsak a minősítés során, hanem azt követően is rendszeresen ellenőrzik, hogy hosszú távon is megfeleljenek a magas követelményeknek.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy költségvetése tavaly és idén is százötven millió forint volt, amelyből mintegy negyven-ötvenmillió megy el a rendszer működtetésére és ellenőrzésre. A védjegy, s ezen keresztül a minőségi magyar termékek népszerűsítésére csak évi százmillió forint jut. A Magyar Termék védjegyet tizenhárom hazai cég azért hozta létre tavaly év elején azzal az elhatározással, hogy a közös költségkeret összeadásával, központi kommunikációval segítsék visszaállítani a hazai áruk és a magyar munkaerő becsületét. Minden résztvevő vállalat a Magyar Termék emblémával ellátott áruk forgalmának fél százalékát fordítja a közös kiadásokra. Ez a védjegy nemcsak élelmiszereken szerepelhet, s odaítéléséről minőségügyi bizottság dönt. De csak olyan termékek csomagolásán tüntethető fel az embléma, amelyek megbízható a minőségűek – mondta el érdeklődésünkre Nagy Antal. A Magyar Termék Kht. elnöke szerint azonban egy év után korai lenne még az elért eredményekről beszélni.

Szintén nemcsak élelmiszerek nyerhetik el a Magyar Termék Nagydíjat. Az idén immár tizedik alkalommal meghirdetett pályázaton tizenhárom témakörben lehet indulni hazai és nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatással. Fontos szempont, hogy a termékek környezetkímélő eljárással készüljenek. Idén a pályázati kiírás önálló témacsoportja az orvosi eszközök, műszerek, a segítséggel élők számára fejlesztett segédeszközök. A pályázat határideje 2007. május 25., az átadás 2007. szeptember 5-én az Országházban lesz. Az elmúlt kilenc esztendőben 313 pályázat több mint ezer termékét díjazták, közülük 120 kapta meg a Magyar Termék Nagydíj elismerést.

Svédországban a klímabarát élelmiszereket is jelölik majd

Hamarosan külön jelöléssel látják el Svédországban azokat az élelmiszereket, amelyek előállítása segít korlátozni a klíma változását – közölte nemrégiben a svéd élelmiszerfogyasztók szervezete. A jelölés jövő évtől kerülhet fel azokra árukra, amelyek megfelelnek a környezetbarát fogyasztás elterjesztésén dolgozó szervezet, a KRAV klímavédelmet szolgáló előírásainak. Az elbírálási szempontokról egyelőre annyi tudható, hogy vizsgálni fogják a termék szállításának módját és azt is, vajon alternatív üzemanyagot használtak-e az előállításánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!