Hírek

2007.04.16. 16:57

Többszáz milliárdot bukhat az állam a szerződésbontás miatt

BAMA

Akár 300 milliárd forintot is veszíthetne kártérítési pereken az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), ha felbontanák azokat a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket, amelyeket még a Horn-kormány idején kötöttek.

A villamosenergiai piac nyitása a most Magyarországon működő modell leglényegesebb elemét, a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket (HTM) érinti, amelyeknek azonnali felbontása amelyek esetén a nemzetközi beszállítói kártérítési persorozatot kezdeményezhetnek. Ha a kártérítést az állam az adóbevételekből fizetné, a családok többletterhe átlagosan a fél éves villanyszámlájuknak megfelelő összeg, nagyjából 50 ezer forint lenne.

Az MVM kész az Európai Bizottság szakembereivel megvizsgálni a már megkötött szeződéseket, amelyek közül jónéhány három éven belül le is jár. Erről heteken belül újabb tárgyalásorozat indul Brüsszelben – mondta megkeresésünkre Mártha Imre, az MVM vezérigazgató helyettese. Az uniós szakemberek jelezték, hogy sehol más országban nincs hasonló precedens a szerződések felbontására – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!