Hírek

2007.04.17. 06:09

Találmányomat figyelemre sem méltatták

Olvasónk feltalált egy modern és az egészségre veszélytelen légkondicionáló berendezést. Találmányához több fórumon gratuláltak, de nem törődtek vele. Hová forduljon?

Rados Virág

A kedves olvasó először is védesse le találmányát a Szabadalmi Hivatalban – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Jogi eszközökkel semmit nem tehet az ellen, ha találmánya nem kelti fel az esetleges gyártók érdeklődését – tette hozzá az ügyvéd. Senki sem kényszeríthető rá, hogy egy taálmányt megvalósítson.

Voltak azonban már olyan esetek a világtörténelemben, hogy tehetségét valaki nem itthon, hanem a nagyobb lehetőségeket kínáló külföldön kamatoztatta. Bíró László is így tett a golyóstollal, amit ő talált fel. Magyarországon rá sem hederítettek, Dél-Amerikában viszont két kézzel kaptak az ötlet után. A golyóstollat ma már az egész világ ismeri és használja.

Ha saját hazánkban nem lehetünk próféták, de találmányunkat mégis szeretnénk közkinccsé tenni, létezik megoldás: a külföld. (Vagy harcolunk az itthoni elismertségért tovább, mint Béres József a Béres-cseppel tette. Hosszú évek árán, de végül célba ért.) Ha a külföld mellett döntünk, ki kell ajánlanunk a találmányt külhonba. Lehet, hogy ott hamar sikerül befutni vele.

Érdemes tehát felkeresni a Szabadalmi Hivatalt, és eljárást kérni az ügyben. Ki lehet terjeszteni a szabadalmat Európára, Amerikára, más országokra, az egész világra.  Gondoljunk rá azonban, hogy mindez nemcsak fáradozás, hanem pénzkérdés is, mert a szabadalmaztatás bizony nem két fillér. Ha viszont a találmány bejön, és a feltaláló sokat keres rajta, e kiadás utólag csupán egyszerű befektetésnek tűnik majd.
A tanácsolt jogi lépésekhez ajánlatos szakember segítségét kérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!