Hírek

2007.04.27. 11:40

Szekeres: Magyarország, ha lehet, a Nabuccót választja

Szekeres Imre honvédelmi miniszter washingtoni tárgyalásain világossá tette: Magyarország, ha lehet, a közös európai energiapolitikai megoldást választja.

BAMA

"Ha lehet és kell, Magyarország a Nabuccót választja, hiszen ez a közös európai energiapolitikai megoldást jelenti" - mondta a miniszter washingtoni látogatása végén, az amerikai fővárosban magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján helyi idő szerint csütörtökön. A Nabucco az Európai Unió által tervezett gázvezeték, amelynek az orosz Gazprom kezdeményezte Kék Áramlat vezeték a vetélytársa. A miniszter a választás feltételeit illetően azt mondta: még nyitott kérdés, hogy mindkettő megoldásra van-e lehetőség, és nem mindegy, "milyen gázt használ fel a két csővezeték".

Mint mondta, "választani pedig akkor kell, ha csak egyikre vagy másikra van lehetőségünk". Szekeres Imre, mint beszámolt, minden tárgyalásán világossá tette: Magyarország arra törekszik, hogy ne függjön az energiaszolgáltatás tekintetében senkitől, az energiahordozók beszerzését diverzifikálja, és "ha választani lehet és választani kell, akkor olyan megoldásokat válasszon, amelyek a közös európai energiaszolgáltatást és -biztonságot garantálják, ebben az esetben a Nabuccót". Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az amerikaiak üdvözölték azt a magyar álláspontot, hogy Magyarország nem akar egyoldalú függőséget és "természetesen, ha van mód választásra, akkor a közös európai energiapolitikai megoldást fogjuk választani".

Az MTI értesülése szerint nem véletlen, hogy Szekeres Imre éppen washingtoni tárgyalásai után tett ilyen nyilatkozatot az energiapolitikai vitában. A honvédelmi miniszter - mint a magyar sajtó képviselőinek elmondta - azt is világossá tette, hogy Magyarországnak az általa jelzett energiapolitikai törekvése megalapozott, bírja a kormány és a parlamenti pártok teljes támogatását.

Az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében Szekeres Imre partnereinek kifejtette: ezt az eszmecserét a NATO tagállamok között is le kell folytatni, és Oroszországot is be kell vonni a párbeszédbe. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország "természetesen nem rendelkezhet vétóval". Azzal kapcsolatban, hogy felvetődött-e washingtoni megbeszélésein Magyarország részvétele ebben a programban, Szekeres Imre azt válaszolta: "ilyen kérés nem hangzott el, nem is került szóba egyetlen tárgyaláson sem".

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!