Hírek

2007.04.11. 18:42

Szabályozná az ÁSZ a közpénzügyeket

Indokoltnak tartaná az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ha az alkotmány kibővülne a törvényi szabályozásokat megalapozó közpénzügyi fejezettel. A közpénzekkel való átláthatóbb, kiszámíthatóbb és hatékonyabb gazdálkodás érdekében fogalmazott meg javaslatokat az ÁSZ: a testület 15 tézisben foglalta össze elképzeléseit.

Z. M.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke elmondta: ellenőrzéseik során megállapították, az évek óta jelentkező hiányosságok teszik halaszthatatlanná a közpénzügyek rendszerszemléletű áttekintését, illetve átfogó és teljes körű újraszabályozását. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a 15 tézissel a céljuk az volt, hogy irányt mutassanak és a széles konszenzuson alapuló „csontvázra” épülhessenek fel a konkrét szabályok.

A számvevők azt javasolják, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás elveit szabályozási blokkokban rendezzék. Ilyen csoport lehetne a költségvetés készítése és a zárszámadás, az információgazdálkodás és a pénzügyi menedzsment, a költségvetési egyensúlyi kérdések, illetve a költségvetési felelősség rendszere, a státuszkérdések, valamint a közvagyonnal történő gazdálkodás. Az elnök úgy vélte, hogy a munka az előzetes tanulmányok elkészülte után a 2008-2009 körüli időszakban teljesedhet ki. Hozzátette: remélhetően a 2009-2010-es költségvetés készítési mechanizmusában már előtérbe kerül a szabályalapúság.

Tizennégy feljelentést tettek tavaly

Az ÁSZ elmúlt évi ellenőrzéseiről Kovács Árpád elmondta, hogy 61 jelentést tettek közzé, több mint 1500 helyszíni ellenőrzést végeztek. Véleménye szerint kedvező változás állt be a javaslataik hasznosulásában, főleg a hatékonyság javítására vonatkozók esetében. Hozzátette az ÁSZ 14 esetben tett büntetőfeljelentést, többségében víz és csatorna-beruházásokhoz kapcsolódó visszaélések miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!