Hírek

2007.04.15. 15:16

Rövid idő alatt a csúcsra?

Miért Horváth Ágnes a legesélyesebb egészségügyiminiszter- jelölt? – egyebek mellett erre kerestük a választ a politikai életbe alig 9 hónapja bekapcsolódott államtitkár pályafutásának elemzésével.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Az új generáció Fotó: Kallus György
[/caption]Egy Suzuki Swift, két kisebb értékÛ biztosítás és 5 millió 750 ezer forintnyi takarékbetétben elhelyezett megtakarítás – bevallása szerint ennyi a vagyona Horváth Ágnesnek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának, aki egyre biztosabb információk szerint élete legnagyobb
lehetÕsége előtt áll. Ugyanis jelenleg neki van a legnagyobb esélye arra, hogy átvegye a szaktárca vezetését Molnár Lajos lemondása után. Ha ez bekövetkezik, akkor a 33 éves államtitkár minden bizonnyal az utóbbi évek egyik leggyorsabb sikerkarrierjét könyvelheti el.

A politikában és a közvélemény előtt 9 hónappal ezelőtt teljesen ismeretlen Horváth Ágnest személyesen Molnár Lajos kérte fel a
tisztségre múlt év nyarán. Horváth ekkor a pezsgÕtablettás Somody Imre-féle, veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója. „Éppen Erdélyben voltunk. Egyik este mulatni mentünk, a telefonomat otthon hagytam. Lett is tíz-egynéhány nem fogadott hívásom. Köztük egy SMS azzal, hogy Molnár Lajos keres” – emlékezett vissza a HVG-nek adott interjújában a politikai kezdetekre Horváth Ágnes.

Majd hozzátette: „visszaírtam, hogy üdvözlöm, minden jót, nyaralok. A dolgot elintézettnek tekintettem, ám a miniszter úr kevésbé, mert hamarosan felhívott, és elmondta, mire gondol. Mondtam, hogy nem. Itt a misszió, a párom, meg családot szeretnék. Mire ő: csak nem lehet maga ennyire hülye!? Az lett a vége, hogy hagytam magam meggyőzni.” A meggyőzés részleteibe már nem avatta be az újságolvasókat Horváth, de minden bizonynyal jó döntés volt hallgatni Molnár Lajosra.

A diplomától az államtitkári rangig

1997-BEN diplomázik Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetemen. 1999-től az egészségbiztosítási pénztár nemzetközi főosztályára kerül. Rövid időn belül az Egis Gyógyszergyár termékportfólió-fejlesztési osztályára megy át, de ez sem elégíti ki, ezért a Vasút-egészségügyi

Kht.-nál „az irányított betegellátási modell felépítésébe” kezd. Innen hívják vissza az egészségbiztosítási pénztárhoz, a betegellátási főosztály élére. 2004 decemberétől a Misszió Egészségügyi Központ ügyvezető igazgatójaként részt vett az irányított betegellátási modellkísérletben. 2006 júliusától államtitkár.

A kinevezéstől kezdve Horváth lesz az Egészségügyi Minisztérium „golyófogója”, ugyanis a reformoknak nevezett intézkedésekre az ellenzék és a szakmai szervezetek is össztüzet zúdítanak mindmáig. Horváth pedig nagy hévvel vetette magát a kritikák elhárításába, minden bizonnyal rekordot döntött a bírálatokra adandó sajtótájékoztatók
megtartásával. Talán ez hozhatja most versenyelÕnybe a tárcavezetői
szék megszerzése kapcsán. Ugyanis az egyik pozitívum, hogy jól ismeri az apparátus működését belülről, míg egy új embernek ehhez időre lenne szüksége.

Másrészt alkalmasnak tűnik arra is, hogy végigvigye a roppant népszerűtlen intézkedéseket. Ugyanakkor ezek a „reformvédő”
szereplései világítottak rá a gyenge pontjaira is. Az elmúlt hónapokban
valószínűleg legalább annyian utálták meg, mint volt főnökét. A szaktárca nemegyszer éppen Horváth Ágnes kioktató, agresszív fellépése miatt került a bírálatok kereszttüzébe.

Mindezek ellenére liberális forrásaink szerint, ha a jelenlegi ütemben folytatódhat az egészségügyi reform, akkor egyértelmű, hogy Horváth Ágnes jelenlegi államtitkár folytathatja miniszterként. Ha esetleg nem így lenne, akkor sincs semmi veszve: „imádok sütni, a zserbóm világhíres, így legrosszabb esetben cukrásznak állok. És ha jut rá idÕm, akkor megtanulok rendesen főzni is” – villogtatta meg humorát a HVG-s interjúban Horváth, akinek egyébként a búvárkodás a hobbija. Eddig 27 méter mélyre ereszkedett, az volt a csúcs.

Kht.-nál „az irányított betegellátási modell felépítésébe” kezd. Innen hívják vissza az egészségbiztosítási pénztárhoz, a betegellátási főosztály élére. 2004 decemberétől a Misszió Egészségügyi Központ ügyvezető igazgatójaként részt vett az irányított betegellátási modellkísérletben. 2006 júliusától államtitkár.

Az új generáció Fotó: Kallus György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!