Hírek

2007.04.23. 05:39

Nem mindegy, hogy melyik bankhoz kerül a pénz

Érdemes alaposan szétnézni az ajánlatok között, mielőtt valaki eldönti, hogy melyik bankba teszi a megtakarítását. A lekötött betéteknél ugyanis eltérő kamatokat kínálnak a pénzintézetek a futamidőtől és az összegtől függően.

Tóth Marcella

Sokaknak okozhat fejtörést, hogy melyik bankban, mennyi időre kössék le megtakarított pénzüket. A Pénzcentrum.hu összeállításában azt vizsgálja, hogy nyolcszázezer, három-, illetve nyolcmillió forintot, mely pénzintézeteknél lehet egy, három, hat, illetve tizenkét hónapra minél jobb kamat mellett lekötni.

„A három összeget úgy választottuk, ki, hogy legyen benne egy alacsony, egy közepes és egy viszonylag magas megtakarítási összeg” – mondta el érdeklődésünkre Sólyomi Dávid, a Pénzcentrum.hu elemzője. A futamidőnél pedig a jellemző lekötési időket vették figyelembe. A két hónapos futamidőt külön összeállításban elemzik, mivel a bankok általában ezeknél szoktak akciós kamatot kínálni. Vagyis a táblázatokban ennek megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtötték össze, ám ha az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltették az összehasonlításban.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a Pénzcentrum.hu a következő ajánlatokat hasonlította össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank és IEB. Azért éppen ezekre a pénzintézetekre esett a választás, hogy a legnagyobb, domináns bankok ajánlatai szerepeljenek az összeállításban.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Ez a mutató valamely betét tényleges éves hozamát jelzi, amelyet minden bank köteles azonos elvek szerint kiszámítani. E mutató segítségével összevethetők az egyes pénzintézetek által kínált betétek hozamai.
Az összeállítás elkészítésekor nem vették figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékekkel számoltak. Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés április 17-én történt.

A körképből kitűnik, hogy nyolcszázezer forintos megtakarításnál egy hónapos lekötés esetén az Erste 6,48 százalékos ajánlata a legmagasabb. Ugyanekkora összegre, három hónapos futamidővel a Budapest Bank kínálja a legjobb kamatot, 11 százalékkal. A fél, illetve egy éves lekötésnél is a CIB a nyerő 7,50 és 7,25 százalékos kamattal. Hárommillió forintnál egy-, illetve három hónapos futamidő esetén ugyanaz a két pénzintézet, az Erste és a Budapest Bank kaparintotta meg az első helyet. Fél éves lekötésnél szintén az Erste a befutó 7,85 százalékos éves kamattal. Egy éves futamidőnél az MKB 7,91 százalékos ajánlata a legjobb.

Míg a nyolcszázezer és a hárommillió forintos megtakarítás összevetésekor még csak-csak elmondható, hogy a magasabb megtakarítást magasabb kamattal honorálja a bank, ez már nem igaz a három- és a nyolcmilliós összeg összehasonlításakor – állapítja meg a Pénzcentrum.hu elemzése. Nyolcmillió forintos megtakarítás esetén összességében elmondható, hogy a magasabb összeggel sem kapunk egyetlen vizsgált futamidőre sem jobb kamatot, mint hárommillióra.

A legtöbb embernek nincs semmilyen megtakarítása

A magyarok négyötödének nincs semmilyen pénzügyi befektetése. Akik félretesznek valamit, azok leggyakrabban rövid lejáratú bankbetétben tartják a pénzüket – derül ki a GFK piackutató intézet tavaly év végi felméréséből. A megkérdezettek 40 százaléka úgy vélte, hogy a következő egy évben sokkal kevesebbet fog megtakarítani, mint az előző évben. Egyötödük valamivel kevesebb, és egyharmaduk pedig körülbelül ugyanannyi megtakarításra számít a következő 12 hónapban, mint az elmúlt egy évben. Nemcsak a megtakarítások, hanem a banki kapcsolatok terén is meglehetősen nagy a magyar lakosság lemaradása. A GfK felmérései alapján a tavalyi évben a felnőtt lakosság átlagosan 74 százaléka rendelkezett bankkapcsolattal. Ez az arány lényegesen alacsonyabb a Nyugat-Európában tapasztalható helyzethez hasonlítva, de hazánk e tekintetben sok kelet-európai országtól is lemaradásban van.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!