Hírek

2007.04.26. 06:00

Mennyi örökösödési illetéket fizetek?

Olvasónk nagybátyjától örökölt nagyobbacska összegű készpénzt, ám nem hatalmas vagyont. Attól tart, hogy az egészet elviheti az örökösödési illeték. Mekkora tehát ennek mértéke?

BAMA

Az örökösödési illeték nem állandó summa, hanem olyan összeg, amelyet az örökség arányában állapítanak meg. Az állam ezt az örökhagyó és az örökös rokonsági foka, valamint a hagyaték nagysága szerint határozza meg. Ha az elhunytnak az örökös a gyermeke, házastársa, szülője vagy a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája, az összeg 18 millió forintig 11 százalék. A 18 millió fölötti rész után 35 millióig 15 százalék. Ha az örökhagyónak az örökös unokája, nagyszülője vagy testvére, akkor a 18 millió forintig 15 százalékot kell fizetnie. Az afölötti rész után 35 millióig 21 százalék a befizetendő összeg. Minden más örökös terhére 18 millió forintig 21 százalékot ró ki az állam. A 18 millió fölötti rész után 35 millióig pedig 30 százalékot.

A fentiekből is látszik: minél távolabbi rokon az örökhagyó, annál nagyobb az illeték. A törvény külön tárgyalja az ingatlan után fizetendő örökösödési adót. Az első kategóriában ez 18 millió forintig 2,5 százalék, az afölötti rész után 35 millióig 6 százalék. A második csoportbelieknek 18 millióig már 6 százalékot, afölött 35 millióig 8 százalékot kell lerónia. Minden más örökös egy maximum 18 milliós ingatlan után 8 százalékot, az afölötti összeg után 35 millióig 12 százalékot adózik.

Kisebb értékű lakástulajdon szerzésénél az illeték mértéke 4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6 százalék. A más célú ingatlanért azonban jóval többet kell fizetni. Garázsért, nyaralóért, irodáért tíz százalék vándorol zsebünkből az államkasszába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!