Hírek

2007.04.13. 18:33

Megváltoztatnák a kistérségi besorolás szabályrendszerét

BAMA

Új besorolást kapnak egy készülő jogszabályi változás alapján a kistérségek – mondta Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter Tolnán. A tárcavezető kijelentette: „előkészítés alatt van a kormányrendelet, illetve országgyűlési határozat, amely a kistérségek hátrányos helyzetű besorolásának a szabályait változtatja meg”. 

Lamperth Mónika kifejtette: a legutóbbi, négy évvel ezelőtti besorolás óta sok változás történt a társadalmi környezetben, „most gazdasági  mutatókat, GDP-t, foglalkoztatást, szociális, társadalmi mutatókat  mind-mind figyelembe vevő képletet fogad el majd az Országgyűlés”. Ez alapján sorolják be újra a kistérségeket – fűzte hozzá.

Lamperth Mónika tájékoztatása szerint a leghátrányosabb helyzetű kategóriába ma az ország 168 kistérségéből 48 tartozik. A  tárcavezető kitért arra, hogy a leghátrányosabb besorolású kistérségek az európai uniós pályázatoknál előnyt fognak élvezni, és az önkormányzati finanszírozási rendszerben is kapnak többletforrásokat. A miniszter azt mondta: a kabinet és a szaktárca több területen készít elő olyan jogszabályokat, melyek „ezeknek a térségeknek a felzárkózásához konkrét segítséget adnak”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!