Hírek

2007.04.15. 15:55

Ma 80 éves a pápa

XVI. Benedek nyolcvan esztendős, s most van pápává választásának második évfordulója. Az ünnepségek már tegnap megkezdődtek Rómában

BAMA

Hívők tízezrei vettek részt az évfordulók alkalmából tartott szentmisén vasárnap a római Szent Péter téren. Az istentiszteleten Angelo Sodano, a bíborosi kollégium dékánja – volt vatikáni államtitkár – mondott köszöntő beszédet.

Az alkalomra a világ minden tájáról érkeztek egyházi vezetők. Az ünnepi istentiszteleten az egyházfő bátyja, Georg Ratzinger mellett részt vett Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök, több német kereszténydemokrata politikus és német zarándok is, közülök kétszázan a hegyivadászok hagyományos viseletében. A pápa szokatlanul személyes hangú szentbeszédében utalt életének állomásaira is. Felidézte egyebek között, hogy milyen érzések töltötték el, amikor 1951-ben Péter és Pál napján pappá szentelték a freisingi dómban.

Berlinben Angela Merkel kancellár jelenlétében szentmisén emlékeztek meg XVI. Benedek születésnapjáról. A pápa szülőhelyén, a bajorországi Marktlban is szerepel istentisztelet a neves évfordulóra összeállított programok között.

A születésnap alkalmából könyv jelent meg a pápa Castel Gandolfóban elhangzott beszélgetéseiről, Schöpfung und Evolution (teremtés és evolúció) címmel. 2005-ben Bécs érseke, Christoph Schönborn bíboros hívta fel XVI. Benedek figyelmét az akkor nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó vitával kapcsolatban, amely ebben a kérdéskörében zajlott. A pápa akkor azt a megbízást adta a bíborosnak, hogy további kutatásokat végezzen e témakörben, majd 2006-ban a Castel Gandolfóban évenként összeülő tanítványi körében is megvitatta e kérdéseket.

A most megjelent kötetben párbeszédes formában olvashatók azok a beszélgetések, amelyek során természettudományos, filozófiai valamint teológiai szempontból közelítik meg a jelenlévők a teremtés és az evolúció viszonyát illetve kapcsolatát. A The Guardian angol nyelvű napilap elemzése szerint XVI. Benedek véleménye szerint a tudományos és a filozófiai gondolkodásmódnak együtt kell dolgozniuk e kérdésen anélkül, hogy a hitet kizárnák. „Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az evolúcióelmélet olyan kérdéseket vet fel, amelyeket a filozófia hatáskörébe kell utalnunk, hiszen már önmagukban is a tudomány határain túlra vezetnek” – hangsúlyozta a XVI. Benedek pápa.

Június 9-én vagy 10-én fogadja George Bush-t a katolikus egyházfő – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az amerikai elnök a vatikáni programot megelőzően a G8 csoport németországi (heiligendammi) csúcstalálkozóján vesz részt.  XVI. Benedek a múlt héten, húsvéti üzenetében – más válságövezetek mellett – emlékeztetett a szűnni nem akaró mészárlások sújtotta Irakra, ahonnan „semmi pozitív jel nem érkezik”. George Bush legutóbb 2004 júniusában tett hivatalos látogatást a Vatikánban, Joseph Ratzinger elődjénél, II. János Pál pápánál. Két évvel ezelőtt, 2005 áprilisában részt vett Karol Wojtyla vatikáni gyászszertartásán is.

Washingtoni és római kormányzati források a napokban közölték: Bush elnök római útja alkalmával várhatóan Romano Prodi olasz kormányfővel is találkozik, de az időpontot az amerikai elnök európai programjának egyelőre bizonytalan beosztása miatt még nem határozták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!